‘Bush misleidde Amerikanen in Plamegate’

De Amerikaanse president George Bush is betrokken geweest bij het misleiden van de bevolking over het lekken van de identiteit van een CIA-agente....

ANP en AP

In een fragment van het boek refereert McCellan aan een persconferentie van het Witte Huis in 2003. Hij zei toen tegen de aanwezige journalisten dat Bush’s adviseurs Karl Rove en Lewis ‘Scooter’ Libby niet betrokken waren bij het lekken van de identiteit van CIA-agente Valerie Plame, een zaak die de boeken inging als Plamegate.

In het boek laat McCellan echter weten: ‘Er was een probleem. Het was niet waar’. Volgens de ex-woordvoerder had hij foute informatie verschaft zonder het zelf te weten. Vijf van de hoogste functionarissen in de regering-Bush zouden daar volgens McCellan voor hebben gezorgd: Rove, Libby, vice-president Dick Cheney, de chef-staf van het Witte Huis Andrew Card en president Bush zelf.

CIA-agente Plame stelde dat haar identiteit was gelekt omdat haar echtgenoot, diplomaat Joe Wilson, had gezegd dat de regering-Bush inlichtingen over Irak manipuleerde om een oorlog door te drukken.

Plame zei ‘geschokt’ te zijn door de inhoud van het boekfragment. De voormalige CIA-agente verloor haar baan doordat haar identiteit bekend werd. Ze spande een civielrechtelijke zaak aan tegen onder anderen Cheney, Libby en Rove, maar de rechtbank wees deze af.

In september 2006 ‘bekende’ voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage dat hij het lek was. Hij zou destijds niet hebben geweten dat Plame’s identiteit geheim was. Tegen hem is nooit een zaak aangespannen.

Alleen ‘Scooter’ Libby is in Plamegate veroordeeld tot 30 maanden cel omdat hij tegen de FBI en de onderzoeksjury had gelogen. Bush verleende hem echter gratie.

De huidige woordvoerder van het Witte Huis. Dana Perino, vond de betekenis van het boekfragment ‘onduidelijk’. Wel zei ze dat de president zijn woordvoerder ‘niet heeft gevraagd en niet zou vragen misleidende informatie te verstrekken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden