Bush: miljarden extra uittrekken voor Afghanistan

AFGHANISTAN (ANP) - De Amerikaanse president George Bush gaat het Congres om 7 tot 8 miljard dollar vragen voor nieuwe militaire, economische en politieke initiatieven in Afghanistan. Volgens Bush is dit nodig om te voorkomen dat de Taliban de positie van de Afghaanse president Karzai ondermijnen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen stelden in de donderdageditie van The Washington Post dat het Witte Huis in het voorjaar een groot offensief van de Taliban verwacht.

Amerikaanse functionarissen denken niet dat de Taliban een directe bedreiging voor de positie van Karzai vormen. Desondanks menen de Amerikanen dat inspanningen moeten worden geleverd om te voorkomen dat door een rebellenoffensief het vertrouwen van de Afghanen in hun president afbrokkelt.

Wederopbouwprojecten

Sinds de invasie in Afghanistan in de tweede helft van 2001 hebben de Amerikanen ruim 14 miljard dollar voor het Aziatische land vrijgemaakt. De miljarden extra die Bush wil vrijgeven zijn bestemd voor onder meer wederopbouwprojecten en militaire doeleinden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice praat vrijdag in Brussel met ambtgenoten van andere NAVO-landen over de situatie in Afghanistan. Rice zal de andere landen vragen met meer middelen voor de regering van Karzai over de brug te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden