Bush klaagt Hussein aan in Cincinnati

President Bush heeft de commandanten van het Iraakse leger in een dreigende rede gewaarschuwd geen gehoor te geven aan ‘wrede of wanhopige’ bevelen van Saddam Hussein, als het tot oorlog mocht komen. Bush deed dat in een tv-toespraak voor het Amerikaanse volk, vanuit Cincinnati.

Van onze correspondent Bert Lanting

Bush zei in de toespraak, die neerkwam op een requisitoir tegen de Iraakse leider, dat Saddam Hussein een ‘aanzienlijk gevaar’ vormt dat ‘met de dag toeneemt’. Hij beschuldigde het Iraakse bewind ervan dat het biologische en chemische wapens heeft en dat Saddam Hussein en zijn ‘nucleaire mujaheddien’ aan kernwapens werken.

‘Gezien die duidelijke bewijzen, kunnen we niet wachten op het overtuigende bewijs – het rokende geweer – in de gedaante van een paddestoelvormige wolk’, zei Bush. ‘Saddam Hussein moet zichzelf ontwapenen of wij zullen, in naam van de vrede, leiding geven aan een coalitie om hem te ontwapenen.’

De Amerikaanse president zei in zijn toespraak in Cincinnati dat Saddam Hussein nog de kans had om ‘zijn huid te redden’, maar de toon van de rede was heel dreigend. Opmerkelijk was vooral de datum: het was precies een jaar geleden dat de VS hun offensief tegen Afghanistan begonnen.

De toespraak was duidelijk bedoeld om het Congres nog eens aan te sporen snel een resolutie aan te nemen die Bush een vrijbrief geeft om mogelijk militaire actie tegen Irak te ondernemen. Tegelijk zette Bush de Veiligheidsraad onder extra druk om krachtige stappen tegen Irak te nemen, op het gevaar af dat de VS anders eigenmachtig zullen optreden.

Bush maakte duidelijk dat hij wil dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt waarin harde eisen aan Irak worden gesteld, met het dreigement met militaire actie, als het regime de bevelen van de V-Raad niet opvolgt.

Volgens Bush zou het Iraakse regime al lang banden onderhouden met Al Qa’ida, de terreurgroep van Osama bin Laden die verantwoordelijk was voor de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon. Een hoge Al Qa’ida-figuur zou na zijn vlucht uit Afghanistan een medische behandeling hebben ondergaan in Irak. Bush zei ook onbemande vliegtuigjes had ontwikkeld waarmee het gifgassen kan verspreiden.

De rede bevatte nauwelijks nieuwe bewijzen tegen Irak. Het was vooral een samenvatting van de beschuldigingen die zijn ministers de afgelopen weken tegen Irak hebben geuit.

Tegelijkertijd probeerde de president het Amerikaanse volk duidelijk te maken waarom het nodig is om in te grijpen. Hij hamerde er nog eens op dat Saddam Hussein al elf jaar bezig is de bevelen van de Veiligheidsraad te ontduiken. Volgens Bush vormt Irak een ‘speciaal geval’ wegens de ‘onbarmhartige aard van het regime’. ‘Iraks massavernietigingswapens zijn in handen van een moordzuchtige tiran die al chemische wapens heeft gebruikt om duizenden mensen te doden’, aldus Bush.

Het Congres moet nog over de Irak-resolutie stemmen, maar het ziet ernaar uit dat Bush brede steun zal krijgen, ook van de Democraten. Minder duidelijk is hoeveel succes de Bush-regering zal hebben bij haar pogingen de weifelende leden van de Veiligheidsraad over te halen een ultimatum aan Saddam Hussein te stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden