Bush keurt acties in Pakistan goed

President Bush heeft in juli in het geheim toestemming gegeven voor aanvallen van Amerikaanse commando’s op Pakistaans grondgebied, zonder permissie van de autoriteiten in Islamabad....

Van onze buitenlandredactie

Daarmee lijkt er een einde te komen aan de huidige praktijk waarbij de VS samen met Pakistan probeerden Al Qaida en de Taliban te bestrijden. De VS zullen Pakistan informeren wanneer het de commando’s inzet, zoals is gebeurd bij een actie op 3 september, maar zullen Islamabad daarvoor niet om toestemming vragen. De situatie in de stamgebieden is ontoelaatbaar’, zegt een hoge functionaris. ‘We moeten assertiever zijn.’ De Pakistaanse legerleider generaal Ashfaq Pervez Kiyani zei woensdag niet te zullen toestaan dat buitenlandse militairen operaties uitvoeren op Pakistaans grondgebied.

Amerikaanse eenheden voerden vorige week vanuit buurland Afghanistan een grondoffensief uit in de grensstreek. Zover bekend was het de eerste grondoperatie in Pakistan van Amerikanen sinds de invasie van Afghanistan in 2001.

De VS maken zich zorgen over de vrijplaatsen van Al Qaida en de Taliban in Pakistan en het gebrek aan wil en mogelijkheden van Pakistan om de militanten te bestrijden. De nieuwe Amerikaanse houding legt het gebrek aan vertrouwen bloot dat de VS hebben in de Pakistaanse militairen en de inlichtingendiensten. Bovendien geloven de Amerikanen dat acties in het verleden mis liepen zodra de Pakistanen van de details op de hoogte waren.

De CIA bestookt al jaren militanten in Pakistan met raketten afgevuurd door onbemande Predator-vliegtuigjes. Dit gebeurde zonder toestemming van Pakistan. Washington gaat nu dus verder: grondacties zonder toestemming.

De onherbergzame grensregio geldt als uitvalsbasis voor moslimextremisten van de Taliban en Al Qaida. Het Amerikaanse leger gaf woensdag toe dat de strijdkrachten in Afghanistan niet aan de winnende hand zijn in de strijd tegen de Taliban-opstandelingen.

‘We kijken naar een nieuwe, uitgebreidere strategie voor de regio die beide kanten van de grens dekt’, zei admiraal Mike Mullen, voorzitter van de stafchefs in het Huis van Afgevaardigden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden