Bush keert zich af van Trump: 'Media zijn hard nodig om mensen zoals ik te controleren'

De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft maandag in een interview met NBC de rol van de media verdedigd. Volgens hem zijn journalisten 'onmisbaar voor de democratie'. Hiermee nam Bush afstand van het standpunt van de huidige president Donald Trump, die de media herhaaldelijk als 'vijand van het volk' heeft bestempeld.

George W. Bush tijdens het interview met NBC. Beeld null
George W. Bush tijdens het interview met NBC.

Het was de eerste keer sinds het aantreden van Trump dat Bush een interview gaf. Dat de oud-president geen bewonderaar is van Trump bleek al tijdens de afgelopen campagne. Bush liet doorschemeren dat hij niet van plan was op Trump te stemmen. In het interview met NBC nam hij verder afstand van de president. Hij bekritiseerde zijn immigratiebeleid en nam het op voor de media. Volgens Bush hebben 'we de media nodig om mensen zoals ik verantwoording af te laten leggen'. Hij voegde daaraan toe dat 'macht erg verslavend kan zijn'.

Bush verwees hiermee naar Trumps aanvallen op de Amerikaanse pers, die hij beticht van het fabriceren van nieuws. De nieuwste aanval is gericht op journalisten die op basis van anonieme bronnen ongeautoriseerde informatie naar buiten brengen. Die berichtgeving is niet alleen 'vals', stelt Trump, maar vormt ook nog eens een gevaar voor de staatsveiligheid.

The New York Times en CNN haalden onlangs anonieme bronnen aan om te berichten over geheime contacten die tijdens de verkiezingscampagne zouden hebben plaatsgevonden tussen adviseurs van Trump en de Russische inlichtingendiensten. Ook werd recent bekend dat het Witte Huis de FBI achter de schermen had verzocht om journalisten aan te sporen hun berichtgeving over deze gevoelige kwestie openlijk in twijfel te trekken.

In een interview met FOX News zei Trump maandagavond (lokale tijd) dat hij gelooft dat oud-president Obama achter de serie lekken zit. 'Ik denk dat president Obama erachter zit, want zijn mensen zitten er zeker achter. Maar ik begrijp ook dat dit politiek is', zei hij, zonder bewijs te geven voor zijn beschuldiging.

Donald Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer. Beeld null
Donald Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer.

Gespannen sfeer

Het lekken van gevoelige informatie zorgt al weken voor een gespannen sfeer in het Witte Huis. Maandag werd bekend dat Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zijn medewerkers van de communicatieafdeling tijdens een onverwacht ingelaste bijeenkomst bij elkaar had geroepen met het verzoek alle telefoons op tafel te leggen. Hiermee wilde hij achterhalen wie er achter het lekken zit. Het is niet bekend wat de telefoonchecks hebben opgeleverd en of er ontslagen zullen vallen.

Spicer ontkende maandagavond tijdens een persconferentie opnieuw dat er contact is geweest tussen Trumps campagneteam en Rusland. Hij deed de suggestie van een ABC-journalist om een speciale aanklager aan te stellen in het onderzoek af als complete onzin. 'Een speciale aanklager voor wat? Je hebt de inlichtingendiensten die kijken naar de betrokkenheid van Rusland tijdens de verkiezingen. Je hebt het Huis en de Senaat die hetzelfde doen. Hoeveel meer mensen moeten nog zeggen dat er niets aan de hand is voordat je je realiseert dat er echt niets is?'

De FBI is nog bezig met het afronden van het onderzoek naar de beschuldigingen. Bush zei in het interview met NBC dat vragen hierover moeten worden beantwoord, maar wilde niet ingaan op de vraag of er een speciale aanklager moet worden aangesteld. Wel wilde hij iets kwijt over de belofte van Trump om het land na zijn verkiezing te verenigen. 'We zullen zien of hij daartoe in staat is', zei Bush. 'Het is moeilijk om het land te verenigen als de media zo verdeeld zijn.'

Bekijk hieronder het interview van Bush met NBC terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden