Bush: Israël moet kwestie van nederzettingen oplossen

De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag op de top met Arabische leiders in Egypte het belang van een Palestijnse staat benadrukt. Israël moet daarom de kwestie van de joodse nederzettingen oplossen, aldus Bush...

ANP en Internetredactie

Het aanpakken van de nederzettingen ligt gevoelig in Israël. Volgens het vredesplan, ook bekend als de routekaart, moeten alle joodse nederzettingen die sinds maart 2001 in bezette gebieden zijn gebouwd, verdwijnen.

Israël moet volgens Bush garanderen dat de Palestijnen grondgebied kunnen krijgen dat ze een 'thuis kunnen noemen'. 'Israël heeft verantwoordelijkheden.'

Tegen de nieuwe, en allereerste Palestijnse premier Mahmoud Abbas zei Bush: 'Ook u heeft een verantwoordelijkheid en die heeft u op zich genomen. Ik wil met u werken, zoals de andere leiders hier. We moeten niet toestaan dat een groepje mensen, een paar moordenaars, een paar terroristen, de dromen en hoop van velen verwoesten.' Abbas beloofde eerder een eind te maken aan het geweld van gewapende Palestijnse groeperingen tegen Israëlische burgers.

Bush sprak een half uur met de regeringshoofden van Egypte, Bahrein, Saudi-Arabië, Jordanië en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Het onderhoud werd omstreeks 13.15 uur (Nederlandse tijd) beëindigd, aldus een correspondent van het Franse persbureau AFP.

Bush hoopt van deze leiders steun te krijgen voor de routekaart, het stappenplan dat tot vrede in het Midden-Oosten moet leiden. Hij heeft zichzelf een belangrijke rol in dat proces toebedeeld.

Als blijk van goede wil is Israël dinsdag begonnen met de vorige week beloofde vrijlating van ongeveer honderd Palestijnen. De commandant van centraal Israël, generaal Moshe Kaplinsky, onder wie de Westelijke Jordaanoever valt, ondertekende dinsdag het bevel tot de vrijlating van gevangenen uit de gevangenissen van Ofer en Ketziot.

Een dag eerder hadden de Israëliers al Tayssir Khaled, een hoge Palestijnse functionaris, vrijgelaten. Het leger houdt momenteel 1200 Palestijnen vast zonder dat een rechtsgang is gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden