Bush is óm: Israël mag annexeren

President Bush heeft de officiële Amerikaanse positie ten opzichte van het Israëlisch-Palestijns conflict dramatisch veranderd. Dat bleek woensdag na afloop van zijn gesprekken met premier Sharon in Washington over diens 'terugtrekkingsplan'....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De twee belangrijkste punten in de verklaring van Bush betreffen de toekomst van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en van de Palestijnse vluchtelingen. Op beide punten gaf hij Sharon grotendeels de garanties waar de premier om had gevraagd.

'Gelet op de nieuwe realiteiten op de grond', verklaarde de president, 'inclusief de al bestaande Israëlische bevolkingscentra, is het niet realistisch te verwachten dat de uitkomst van de uiteindelijke onderhandelingen een volledige en complete terugkeer naar de bestandslijnen van 1949 zal zijn.'

Daarmee gaf Bush impliciet zijn zegen aan een uiteindelijke Israëlische annexatie van de grote nederzettingenblokken op de Westoever. Hij repte verder niet over gebied dat Israël in ruil daarvoor zou moeten opgeven, zoals was vervat in het plan van president Clinton in 2000.

De psychologisch hardste klap voor de Palestijnen kwam echter op het gebied van de vluchtelingen. Bush maakte overduidelijk dat er wat de Verenigde Staten betreft geen terugkeer zal zijn van vluchtelingen naar Israël, alleen naar een toekomstige Palestijnse staat. Bush beloofde zijn steun voor Israël als een 'krachtige joodse staat'.

De Palestijnen hebben woedend gereageerd. Premier Qureia zei dat Bush de eerste Amerikaanse president is die de nederzettingen erkent. Enkele Palestijnse woordvoerders zeiden dat de verklaringen van Bush in strijd zijn met het internationale recht.

De posities van Bush wijken niet af van wat eerder al grotendeels is besproken tussen Israëliërs en Palestijnen. Zijn uitgesproken steun ervoor beperkt de Palestijnse onderhandelingsruimte echter drastisch.

De Britse premier Blair, die ook op bezoek is bij Bush, verwelkomde eveneens het plan van Sharon voor een terugtrekking uit Gaza en sommige nederzettingen op de Westoever.

De Amerikaanse toezeggingen en de steun voor Sharon zullen hem naar verwachting helpen bij een stemming in zijn Likud-partij over het plan, begin mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden