Bush haalt generaal Casey terug

Het lijkt erop dat president Bush het roer gaat omgooien in Irak. Voorafgaand aan zijn langverbeide toespraak tot het Amerikaanse volk over een nieuwe strategie in Irak, vermoedelijk ergens volgende week, werd gisteren een aantal personele verschuivingen bekend dat de president de nodige bewegingsvrijheid moet verschaffen....

Jan Tromp

De Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Zalmay Khalilzad, wordt de nieuwe man bij de Verenigde Naties als opvolger van de zeer omstreden John Bolton.

Niet alleen generaal John Abizaid, de militair die verantwoordelijk is voor ondermeer het Midden-Oosten, gaat weg, Bush haalt ook generaal George Casey terug.

Er werd al langer gespeculeerd over het terugtrekken van deze hoogste Amerikaanse militair in Irak. Casey heeft zich, met Abizaid, steeds verzet tegen uitbreiding van het aantal Amerikaanse troepen in Irak. Daarmee zaten zij op de lijn van de in november ontslagen minister Rumsfeld. Inmiddels wordt algemeen aangenomen dat extra manschappen in elk geval onderdeel zal uitmaken van de plannen van de Amerikaanse president.

Gisteren werd ook bekend dat Bush de hoogste baas van de Amerikaanse geheime diensten, Negroponte een andere functie wil geven. Hij wordt de tweede man op het ministerie van Buitenlandse Zaken, direct onder minister Rice. Negroponte was nog maar anderhalf jaar geleden benoemd.

The New York Times meldde gisteren dat hij een voorname rol krijgt in het nieuwe beleid jegens Irak. Eerder was hij er ambassadeur.

Bush had gisteren een teleconferentie van twee uur met premier Maliki van Irak. Volgens de woordvoerder van de president spraken zij ondermeer over ‘het belang voldoende aantallen troepen te hebben in Bagdad’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden