Bush: geen vredestop tijdens reis Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president George Bush brengt medio mei een bezoek aan Israël, Egypte en Saudi-Arabië.

Het Witte Huis tekende maandagavond nadrukkelijk aan dat de trip tussen 13 en 18 mei niet zal leiden tot een vredestop tussen Israël en de Palestijnen, ondanks het nu bijna zes maanden oude initiatief van Bush om nog voor eind 2008 een vredesakkoord voor het Midden-Oosten te sluiten.

De Amerikaanse president George Bush brengt medio mei een bezoek aan Israël, Egypte en Saudi-Arabië. Het Witte Huis tekende maandagavond nadrukkelijk aan dat de trip tussen 13 en 18 mei niet zal leiden tot een vredestop tussen Israël en de Palestijnen, ondanks het nu bijna zes maanden oude initiatief van Bush om nog voor eind 2008 een vredesakkoord voor het Midden-Oosten te sluiten.

Zestigjarig bestaan Israël

De reis van Bush staat vooral in het teken van de viering van het zestigjarige bestaan van de staat Israël. Het Amerikaanse staatshoofd zal tijdens zijn bezoek in Egypte en Saudi-Arabië spreken met onder anderen zijn Egyptische collega Mubarak, de Jordaanse koning Abdullah en de Palestijnse president Abbas.

Dat Bush niet van de gelegenheid gebruik maakt om Israël en de Palestijnen weer aan een tafel te krijgen, is volgens het Witte Huis geen teken van onwil. ,,Je moet daar geen conclusies aan verbinden. De Palestijnen kunnen verzekerd zijn dat Bush zich heeft verbonden aan het vredesproces'', aldus een woordvoerder in Washington.

Critici hebben gezegd dat de dialoog tussen Israël en de Palestijnen nauwelijks op gang is gekomen sinds Bush in november met veel fanfare een vredestop over het Midden-Oosten hield in het Amerikaanse Annapolis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden