'Bush gaf toestemming tot lekken'

De Amerikaanse president George Bush heeft in 2003 persoonlijk toestemming gegeven voor het doorspelen van geheime informatie aan de pers tijdens de oorlog in Irak....

AP

Libby vertelde dat Cheney hem speciaal opdracht had gegeven om de media vertrouwelijk materiaal door te geven. Libby moest onder meer Joseph Wilson in opspraak brengen, een voormalige ambassadeur die kritiek had geuit op de Irak-politiek van Bush.

Deze goedkeuring door Bush leidde in juli 2003 tot een gesprek tussen Libby en verslaggeefster Judith Miller van de New York Times. Miller nam in november 2005 ontslag. Ze zat drie maanden in de gevangenis omdat ze haar bron, Libby, niet wilde noemen. Sterverslaggeefster Miller werd vooral bekend door haar verhalen over Irak en massavernietigingswapens, die later niet bleken te kloppen.

De toestemming van Bush om geheim materiaal bekend te maken in 2003 kwam op een moment dat de invasie van Irak onder vuur kwam lag omdat het Amerikaanse leger er niet in slaagde massavernietigingswapens te vinden. Voor Bush zou dat de voornaamste reden van de invasie zijn.

Volgens de rechtbankdocumenten was het volgens Libby 'voor zover hij het zich kon herinneren uniek' om toestemming van de president te krijgen om vertrouwelijk materiaal met een verslaggever te mogen bespreken.

In de rechtbankdocumenten staat overigens niets over toestemming van Bush of Cheney aan Libby om te lekken dat de de vrouw van Wilson, Valerie Plane voor de CIA werkte.

Journaliste Miller heeft eerder al getuigd dat Libby haar destijds vertelde dat Plane bij de CIA werkte.

Haar CIA-status werd bekend, acht dagen nadat haar echtgenoot kritiek had geleverd op de regering-Bush omdat deze had gelogen over bewijsmateriaal over het bestaan van Iraakse massavernietigingswapens.

Wilson deed dat in een ingezonden artikel. Hij was in 2002 door de CIA naar Afrika gestuurd om uit te zoeken of Irak een overeenkomst had gesloten met Niger om zogeheten yellow cake, nodig voor het verrijken van uranium, te verkrijgen. De regering-Bush gebruikte dat als een belangrijk argument om Irak binnen te vallen. Daarop werd zijn vrouw in een krantencolumn ontmaskerd.

President Bush weigerde donderdag op de zaak in te gaan. Een woordvoerder zei dat de regering geen commentaar geeft op lopende juridische zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden