Bush en Rumsfeld niet in getuigenbankje Abu Ghraib

De Amerikaanse president Bush en zijn minister Rumsfeld van Defensie hoeven niet te getuigen in het proces over het misbruik van Iraakse gevangenen....

ANP

Wel mag de hoogste bevelhebber van de coalitietroepen in Irak, de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez, worden verhoord over de mishandeling van Iraakse gevangenen. Naast Sanchez kunnen ook andere hoge bevelhebbers voor verhoor worden opgeroepen.

De militaire rechter, kolonel James Pohl, bestempelde de omstreden Abu Ghraib-gevangenis, waar Iraakse gevangenen massaal zijn mishandeld, als plaats van het misdrijf. Dat betekent dat het complex niet, zoals Bush heeft voorgesteld, tegen de vlakte gaat. Het Amerikaanse leger heeft 20 miljoen dollar uitgetrokken het gebouw op te knappen en als detentiecentrum te blijven gebruiken.

Maandag begon in Bagdad een hoorzitting, die drie dagen zal duren, en die vooraf gaat aan een zitting voor de krijgsraad. Zeven lagere militairen zijn aangeklaagd, maandag verschenen er drie - Charles Graner, Javal Davis en Ivan Frederick. Zij kunnen hoge straffen van meer dan tien jaar celstraf krijgen. Graner hangt zelfs 24 jaar cel boven het hoofd. De militairen worden verdacht van zaken als het stompen en schoppen van gevangenen en ze dwingen tot het aannemen van seksueel getinte posities.

Ze hebben echter aangegeven daartoe door hogere militaire inlichtingenfunctionarissen te zijn aangezet, in de jacht naar informatie. Hun verdediging zegt dat ze als zondebok worden gebruikt. De verdedigers van twee van hen wilden Bush en Rumsfeld horen, omdat die de Conventies van Genève (die onder meer de behandeling van krijgsgevangenen regelen) zouden hebben geschonden, in hun oorlog tegen het terrorisme. De foto's van het misbruik in de Abu Ghraib-gevangenis doken in april voor het eerst op.

Een andere soldaat, Lynndie England (21), wordt dinsdag verhoord in de Verenigde Staten. Zij stond op de foto's die de mishandelingsaffaire aan het licht brachten. Het leger is er nog niet uit of twee anderen, Sabrina Harman en Megan Ambuhl, ook voor de krijgsraad moeten verschijnen. Vorige maand heeft soldaat Jeremy Sivits schuld bekend. Hij kreeg een jaar celstraf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden