Bush en Kerry gaan zij aan zij

Als in een thriller stevenen George W. Bush en John Kerry af op de ontknoping, vandaag, van hun race om het presidentschap....

Van onze correspondent Jan Tromp

Gallup geeft Bush weliswaar een voorsprong van twee procent (49 tegen 47), maar na verwerking van de nog maar 3 procent van de kiezers die hun keuze nog moeten bepalen, komt Gallup uit op een perfect evenwicht: 49-49.

'We moeten teruggaan naar 1960, naar de dagen van Kennedy en Nixon voor een race waarin de verschillen zo flinterdun waren', aldus Peter Hart, onderzoeker voor NBC en de Wall Street Journal. 'Het is fantastisch.'

In de laatste peiling van The New York Times en CBS heeft Bush een voorsprong van 3 procent. Het wordt gezien als 'een statistisch gelijke stand'. Opmerkelijk is dat in deze enquête de instemming met het beleid van de president stijgt. Twee weken geleden lag dat nog op een voor de Republikeinen verontrustend laag percentage: 44. Het ligt nu op 49; beter dan het was, maar volgens onderzoekers nog steeds niet goed. Er geldt een vuistregel dat een zittende president instemming met zijn beleid moet hebben van meer dan 50 procent van de kiezers om enigszins gerust te kunnen zijn op herverkiezing.

Op de laatste dag van de campagne raasden de presidentskandidaten gisteren van oost naar west, van zuid naar noord. Kerry begon in Florida en eindigde de lange dag in Cleveland, Ohio. Bush deed in een dag van zestien uur zes staten aan, van Pennsylvania tot New Mexico. Alles is erop gericht de kiezers naar de stembus te krijgen, met name in de staten waar de verschillen gering zijn.

Het beeld in deze staten is verwarrend. Tal van scenario's gaan van hand tot hand. Het is zelfs denkbaar dat Kerry de drie grootste swing states, Florida, Ohio en Pennsylvania, wint en toch verliest. Hij staat kritiek in een aantal staten die in 2000 nog voor de Democraten waren, met name in New Mexico, Minnesota, Iowa en Wisconsin. Opeens is Hawaii een speerpunt. Vier jaar geleden won Gore nog met een verschil van 18 procent, nu liggen Republikeinen en Democraten er gelijk.

Alles hangt nu af van de opkomst. Onderzoekers houden rekening met een spectaculair record van 125 miljoen kiezers. 'Het kan heel goed', zegt Charlie Cook, een vooraanstaand politiek onderzoeker. 'Ik heb nog nooit zoveel betrokkenheid gezien.' Vier jaar geleden kwamen 105 miljoen kiezers naar de stembus. Een groei van het electoraat met bijna 20 procent zou alle peilingen overhoop halen .

In veel staten heeft een recordaantal kiezers zich geregistreerd. De vraag is of ze lange wachttijden voor lief zullen nemen. Kerry moet het onder nieuwe kiezers hebben van latino's, zwarten en jongeren. Bush heeft zijn werving van nieuwkomers vooral gericht op conservatieve christenen, onder wie ook katholieken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden