Bush en Europa

OVER anderhalve week kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De verkiezingsstrijd staat sterk in het teken van binnenlandse onderwerpen, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg....

Het geweld in het Midden-Oosten dwong de Democratische kandidaat, vice-president Al Gore, ertoe om voor het eerst in maanden weer eens voor politiek overleg op het Witte Huis te komen. En afgelopen week was het een veiligheidsadviseur van de Republikeinse kandidaat George Bush jr. die een Europese schrikreactie veroorzaakte met de uitspraak dat Bush een einde wil maken aan de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen op de Balkan.

Gore was er snel bij om zijn tegenstander af te schilderen als een politicus die door een combinatie van onwetendheid, onverantwoordelijkheid en onervarenheid grote schade kan aanrichten aan het buitenlandse beleid van de VS. Hij voorspelde zelfs de ontbinding van de NAVO als de Amerikanen zouden vertrekken uit Kosovo en Bosnië. Van Europese kant werden soortgelijke zorgen geuit.

De wereld mag dan sterk veranderd zijn sinds 1989, sommige reflexen verdwijnen niet zo snel. Ondanks het einde van de Koude Oorlog is Europa nog steeds niet volwassen. Elke zinspeling op minder Amerikaanse betrokkenheid doet de alarmbellen rinkelen.

Ter bezwering van dit soort emoties wierp het Republikeinse kamp tegen dat een president Bush uiteraard eerst de Europeanen zou consulteren als hij zich zou terugtrekken en dat het er vooral om gaat tot een redelijke taakverdeling met Europa te komen.

Toch kan het geen kwaad om Bush duidelijk te maken dat een Amerikaans vertrek van de Balkan geen goed idee is, niet alleen vanuit Europese maar ook vanuit Amerikaanse optiek. Hij moet zich bedenken dat hij met dit soort plannen de Europeanen voor het blok zet. Het kan hen in de verleiding brengen om bij de oprichting van een Europees leger minder met de Amerikaanse wensen rekening te houden. Bovendien dient Bush zich ook te bedenken dat de Europeanen nu al het leeuwendeel van de vredesmachten op de Balkan voor hun rekening nemen.

Daarnaast lijkt Bush niet in de gaten te hebben dat de situatie in Kosovo er door de val van Milosevic eerder moeilijker op is geworden. Het Westen zit klem tussen zijn sympathie voor de nieuwe Servische president Kostunica en het onafhankelijkheidsstreven van Albanezen. Dat kan nog tot veel spanningen leiden. Een wezenlijke Amerikaanse inbreng is daarbij noodzakelijk. Want de VS kunnen vooralsnog niet worden gemist als externe vredesstichter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden