Bush en Blair: wezenlijke rol VN in Irak

De Verenigde Naties krijgen een 'wezenlijke rol' toebedeeld in de wederopbouw van het naoorlogse Irak. Dat benadrukten president Bush en premier Blair dinsdag op een persconferentie in Belfast....

De twee leiders toonden zich opgewekt over de vorderingen aan het front. Blair zei: 'In alle delen van het land wordt onze macht versterkt. Het regime verzwakt en de bevolking komt naar ons toe. Iedereen die de vreugde op de gezichten van de mensen in Basra ziet, weet dat dit een bevrijdingsoorlog is en niet een verovering.'

Bush zei dat Saddams worggreep verslapt, maar dat hij niet kon zeggen of alle tien zijn vingers om de keel van Irak zijn verdwenen.

Bush en Blair spraken in Belfast uitvoerig over de toekomst van Irak en de rol van de Verenigde Naties, die voor premier Blair van wezenlijk belang is om tot verzoening te komen met zijn eigen Labour Party en de Europese partners.

Ondanks alle pogingen van Bush en Blair om te doen alsof zij het ook politiek volledig met elkaar eens zijn, werd het de afgelopen week steeds duidelijker dat de wrijvingen en irritaties ernstige vormen aannamen, met name over de rol van de VN.

President Bush zei: 'Als we zeggen een wezenlijke rol voor de Verenigde Naties, bedoelen we een wezenlijke rol', maar wat het precies inhoudt, bleef ook nu weer onduidelijk. De VN zal, zei Bush, een rol spelen bij zowel het brengen van voedsel en medicijnen, als bij het 'tot stand brengen van een interim-regering die nodig is totdat de echte regering gevormd kan worden'. Bush vroeg de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, een speciale vertegenwoordiger voor Irak te benoemen.

Die speciale vertegenwoordiger wordt de Pakistaanse VN-ambtenaar Rafeeuddin Ahmed. Hij zal vermoedelijk niet meer dan een adviserende rol hebben bij de vorming van een interim-regering . Die regering zal uit Irakezen bestaan, uit binnen- en buitenland. Zij zullen benoemd worden door Jay Garner, de Amerikaanse leider van het Militair Gezag dat als eerste het bestuur overneemt zodra de vijandelijkheden zijn gestaakt. De interim-regering zal op haar beurt verkiezingen moeten voorbereiden voor een democratische regering.

Premier Blair is opgelucht dat Washington de rol van de VN enigszins heeft uitgebreid, ook al zal over de details nog flink moeten worden onderhandeld. Blair zei: 'Het gaat erom dat we niet verzanden in een eindeloos diplomatiek geharrewar en niet gaan vechten over een woord hier of daar. Belangrijk is dat de internationale gemeenschap weer bijeenkomt.'

Zowel Bush als Blair benadrukte dat zij geen dag langer dan noodzakelijk in Irak zullen blijven. 'Het is verkeerd', zei Blair, 'te vragen of Irak door de coalitie of door de VN bestuurd zal worden.' Het gaat erom dat Irak door zijn eigen mensen wordt geregeerd.'

Door het accent te leggen op de belofte Irak zo snel mogelijk terug te geven aan de bevolking, hopen Blair en Bush de steun van zowel de VN als de dissidente landen Frankrijk, Duitsland en Rusland te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden