'Bush en Blair besloten vlak na 9/11 tot Irak-aanval'

De Amerikaanse president George Bush heeft de Britse premier Tony Blair negen dagen na de aanslagen van 11 september 2001 gevraagd om diens steun bij het verdrijven van Saddam Hussein....

De Britse oud-ambassadeur in Washington Sir Christopher Meyer zat ook bij dat diner. Hij vertelde The Observer dat Blair Bush had gezegd dat die zich niet moest laten afleiden van het oorspronkelijke doel van de oorlog tegen terrorisme; het aanpakken van de Taliban en al-Qaeda in Afghanistan. Bush antwoordde daarop volgens Meyer: 'Dat ben ik met je eens Tony. Dit moeten we eerst doen. Maar als we met Afghanistan klaar zijn, moeten we terug naar Irak'. Verandering van het regime in Irak was toen al Amerikaans beleid.

Voor Meyer was het duidelijk dat met 'terug naar Irak' niet de bespreking van nieuwe sancties tegen dat land werd bedoeld. Blair heeft het volgens de toenmalige ambassadeur altijd onwaarschijnlijk geacht dat Saddam Hussein van de macht kon worden verdreven of zijn massavernietigingswapens zou opgeven zonder een oorlog. Met het vooruitzicht van nog een oorlog, had Blair echter geen tegenwerpingen gemaakt, voegde Meyer er nog aan toe.

Deze getuigenis bevestigt de bewering die de oud-adviseur inzake terreurbestrijding van het Witte Huis Richard Clarke vorige maand deed. Hij zei dat Bush was 'geobsedeerd' door Irak als voornaamste doelwit na 11 september 2001.

Voor Blair kunnen de woorden van Meyer nog meer problemen geven. Het gesprek tijdens het diner geeft aan dat Blair al voor de bombardementen op Afghanistan wist dat de VS van plan waren daarna Saddam Hussein aan te vallen. In het openbaar zei hij steeds dat daarover 'nog geen beslissingen waren genomen'. Hij hield dat vol tot vlak voor de invasie in maart vorig jaar. Zijn criticasters zullen zich zeker op het verslag van de conversatie storten en willen weten wanneer de Britse premier besloot de steun te geven die Bush gevraagd had, stelde The Observer.

Details van het tafelgesprek verschijnen in een lang artikel over de weg naar de oorlog met Irak in het mei-nummer van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden