Bush drukt benoeming omstreden ambassadeur België door

De Amerikaanse president George Bush heeft de Senaat gepasseerd door een controversiële zakenman te benoemen tot ambassadeur in België terwijl de volksvertegenwoordiging met reces is....

ANP

Bush stelde de 77-jarige Sam Fox aan door gebruik te maken van een speciale bevoegdheid. Daarmee kan hij in vakantietijd functionarissen benoemen. Vorige week trok de president de voordracht nog in, omdat een meerderheid van de Senaat ertegen bleek.

Fox gaf in 2004 financiële steun aan een campagne tegen de toenmalige Democratische presidentskandidaat John Kerry. Hij schonk 50.000 dollar aan de Swift Boat Veterans For Truth, een club die het vermeende heldhaftige optreden van Kerry tijdens de oorlog in Vietnam in twijfel trok. De Democraten repten destijds van een leugenachtige lastercampagne, die Kerry veel stemmen heeft gekost.

Kerry liet woensdag in een reactie weten niet verbaasd te zijn dat het Witte Huis ‘de macht van het presidentschap misbruikt’. Democratisch Senator Chris Dodd noemde de benoeming ‘schandalig’.

Amerikaanse presidenten nomineren vaker politieke vrienden en gulle gevers voor diplomatieke posten. Nu de Democraten een meerderheid hebben in het parlement is dat echter een stuk moeilijker geworden.

De benoeming van de huidige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Roland Arnall, verliep begin 2006 ook niet probleemloos. De Senaat hield de aanstelling enkele malen tegen, omdat de zakenman verwikkeld was in een juridisch conflict die te maken hadden met zijn bedrijf Ameriquest, een kredietverstrekker. Uiteindelijk kon Arnall, net als Fox een belangrijke sponsor van de Republikeinse partij van Bush, wel naar Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden