Bush bouwt ‘muur’ tegen Mexicanen
De Amerikaanse regering gaat duizenden militairen opstellen langs de grens met Mexico. President Bush wil de conservatieven in zijn partij laten zien dat ook voor hem grensbewaking het belangrijkste is in een plan dat beoogt een oplossing te vinden voor de aanwezigheid van twaalf miljoen illegalen in de VS....
Vanavond zal Bush het Amerikaanse volk over de kwestie toespreken. Die televisierede komt op een cruciaal moment. Deze week gaan Republikeinen en Democraten in de Senaat opnieuw proberen overeenstemming te bereiken over een compromis in deze zaak.
De toespraak valt ook samen met een dieptepunt in de waardering voor Bush: nog maar 29 procent van de bevolking steunt zijn beleid. Door zich als bemiddelaar op te werpen in de immigratiekwestie probeert de president verloren terrein terug te winnen.
Naar verwachting zal de president aankondigen dat Nationale Gardisten zullen worden ingezet ter ondersteuning van de douane. De Gardisten zijn reservetroepen. Velen zijn ingezet in Irak. In Washington circuleerden berichten dat mogelijk tienduizend reservisten zullen worden opgeroepen voor de grensbewaking; nu zijn er niet meer dan enkele honderden.
Daarnaast zal Bush nieuwe, verdergaande maatregelen aankondigen voor een virtuele muur langs de 3500 kilometer lange grens met Mexico: meer camerabewaking, meer onbemande verkenningsvliegtuigjes en meer in beton gegoten barrières op populaire oversteekplaatsen.
Vrijdag eindigde in Washington een protesttocht dwars door het land van de Minutemen. Die groep vertegenwoordigt een breed gedragen sentiment onder de Amerikaanse bevolking: een verblijfsstatus voor illegalen zou neerkomen op amnestie. Er moet een begin worden gemaakt met het terugsturen van de illegalen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Latijns-Amerika. Een woordvoerder van de groep: ‘Daar zou een signaal van uitgaan, namelijk dat het ons nu eindelijk ernst is, dat we het gelul niet meer pikken.’
President Bush zoekt naar een tussenweg. Hij wil een soort gastarbeiderschap voor illegalen.
Het lijkt erop dat de president zijn televisietoespraak vanavond in het teken van de scherpe grensbewaking zal stellen om de critici die hem te meegaand vinden de wind uit de zeilen te nemen. Dat zou bovendien de politieke ruimte scheppen voor een compromis dat in de Senaat leeft: scherpere grenscontrole enerzijds, maar anderzijds ook uitzicht op het Amerikaanse staatsburgerschap voor de meesten van de miljoenen illegalen.