Bush begint zijn geduld te verliezen

President Bush is de spelletjes en bedriegerijen van de Iraakse leider Saddam Hussein 'spuugzat'. 'Tot dusverre heb ik nog geen enkel bewijs gezien dat hij zich heeft ontwapend....

De Amerikaanse president gaf blijk van zijn ongeduld terwijl de wapeninspecteurs die in Irak op zoek zijn naar verboden nucleaire, chemische en biologische wapens juist te kennen geven dat zij hun werk zeker nog niet deze maand kunnen voltooien.

Bush' woordvoerder, Ari Fleischer, wees erop dat de president geen specifieke datum had genoemd. 'De vraag is niet hoe lang de inspecties duren, de vraag is of Saddam Hussein ditmaal eindelijk bereid is tot ontwapening', lichtte hij toe. 'De inspecteurs hebben meer tijd, maar de tijd raakt wel op. Saddam kan de wereld niet eeuwig aan het lijntje houden.'

Volgens secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hebben zijn wapeninspecteurs nu net het goede tempo te pakken en moeten ze hun werk kunnen doen voordat er over een oorlog wordt begonnen.

Ook Europa vindt dat de wapeninspecties in Irak moeten doorgaan. 'Als Blix zegt dat hij meer tijd nodig heeft, dan moet hij meer tijd krijgen', zei Javier Solana, die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid van de Europese Unie.

In Europa gaan steeds meer stemmen op om geen oorlog tegen Irak te ontketenen zonder dat de Veiligheidsraad zich daarover heeft uitgesproken. Frankrijk weet zich daarin gesteund door twee andere permanente leden van de V-raad, Rusland en China. De Duitse bondskanselier, Schröder, sloot zich daar gisteren bij aan. Duitsland en medestander Spanje zijn sinds 1 januari tijdelijk lid van de Veiligheidsraad.

Een van Iraks buurlanden, Saudi-Arabië, probeert een front te smeden van Arabische landen die zich verzetten tegen 'iedere illegale agressie van buitenaf tegen enig Arabisch land'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden