Busbedrijf betaalde bordeelbezoeken Sevenstern

Sex en drank hebben jarenlang een grote rol gepeeld in de top van busbedrijf Connexxion. Daarnaast vloeiden diverse topmannen af met miljoenen guldens aanoverheidsgeld....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Uit een accountantsonderzoek van Ernst & Young uit september 2001 blijkt dat Frans Sevenstern - ook bekend als 'mooie Frans' - zijn bordeelbezoeken liet betalen door Connexxion-dochterbedrijf Hermes. Hij deed dit met medeweten van directeur G.J. van Zoelen van het Limburgse busbedrijf. In ruil voor zijn zwijgen ontving de Hermes-baas een vertrek-regeling die kon oplopen tot vier miljoen gulden. Eerder was de financiële topman van Connexxion, Jan van den Ochtend, al vertrokken met een bedrag van anderhalf miljoen gulden.

Van den Ochtend had de commissarissen ingeseind over de buitensporige declaraties, vertellen diverse ingewijden. Connexxion wil Van Zoelen ontslaan, maar de huidige bestuursvoorzitter H. Koerhuis weigert de vier miljoen gulden te betalen. Volgens Koerhuis, sinds begin dit jaar de baas, moet zeker in een bedrijf als Connexxion elk dubbeltje verantwoord worden. Advocaten van beide partijen onderhandelen momenteel over het vertrek van Van Zoelen.

Sevenstern was vrijdag onbereikbaar voor commentaar. Hij vertrok eind vorig jaar bij het busbedrijf. Connexxion is voor 100 procent in handen van de Staat. Het bedrijf ontvangt een jaarlijkse rijksbijdrage van 800 miljoen op een omzet van twee miljard gulden. Een ingewijde rond het busbedrijf: 'Het geld van uw strippenkaart ging naar de 10-wippenkaart.'

Sevenstern heeft een reputatie als Bourgondiër en rokkenjager. Al in de tijd van NedCar, waar hij van 1982 tot 1992 werkte, waren er geruchten over de spilzucht van Sevenstern. Die staken opnieuw de kop op toen hij op voorspraak van minister Jorritsma (toen nog Verkeer en Waterstaat) bestuursvoorzitter van Connexxion werd.

Anoniem klaagde iedereen bij het busbedrijf graag. 'Sevenstern deugt niet. Het is een vrouwenverslindende alcoholist die nog nooit in zijn leven heeft gewerkt', zei een directeur van Connexxion in 2000. Maar tot het rapport van Ernst & Young werd nooit bewezen dat Sevenstern de kosten van zijn seksuele escapades verhaalde op de zaak.

De onrechtmatigheden kwamen aan het licht bij een regulier accountantsonderzoek van Hermes, waarna de commissarissen direct een grondig onderzoek instelden.

De onderzoekers vonden niet-verantwoorde rekeningen. De rekeningen stonden op onopvallende namen. Vanwege de privacy sturen bordelen geen rekening op eigen naam. Zo krijgt de bezoeker van Yab Yum bijvoorbeeld een nota van Reserve BV.

Ernst & Young maakt melding van wining and dining in Eindhoven. Het probleem van de onderzoekers was dat nergens de naam van Sevenstern op de nota's voorkwam. Uit het laatste onderzoek op last van de commissarissen bleek echter uit verklaringen van werknemers van Connexxion en Hermes dat de rekeningen betrekking hadden op toenmalige topman.

Sevenstern was in 1999, na het inseinen door Van den Ochtend, al op het matje geroepen bij de commissarissen. De raad eiste dat Sevenstern het bedrag (minder dan een ton, aldus een ingewijde) terugbetaalde en stelde hem onder curatele. Vanaf nu moest hij zijn declaraties via de accountant laten lopen.

Uit het onderzoek van Ernst & Young blijkt dat Sevenstern zich hier niet aan hield. Met medeweten van directeur Van Zoelen van de Hermes Groep kwamen de rekeningen terecht bij Hermes-dochter Op 't Broek, een touringcarbedrijf uit Roermond. Het ging daarbij om een bedrag van ruim 35 duizend gulden. Sevenstern heeft het bedrag inmiddels terugbetaald.

Van den Ochtend moest na een machtsstrijd met Sevenstern het hoofdkantoor verlaten. Hij kreeg een bedrag van ongeveer anderhalf miljoen gulden mee.

Connexxion heeft vaker exorbitante vertrekregelingen betaald. De voorganger van Sevenstern bij het busbedrijf, Chris Nyqvist, werd de laan uit gestuurd met ruim een miljoen gulden.

Deze kwestie leidde destijds tot grote beroering in de Haagse politiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden