Busakkoord Noord-Brabant zo goed als rond

Als het provinciebestuur er mee instemt gaan Arriva en BBA in plaats van Connexxion de bussen in Brabant rijden. Zij doen dit onder dezelfde voorwaarden als waarmee zij hebben ingeschreven op de openbare aanbesteding....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Connexxion, de winnaar van de Brabantse vervoersconcessie die zich voor een lager bedrag had ingeschreven, trekt zich terug en betaalt de andere vervoerders een schadevergoeding.

De vakbonden gaan akkoord een eenmalige korting van de tijd waarop een nieuw dienstrooster moet worden gemaakt. Normaal staat daar drie maanden voor. De vakbonden stemmen eenmalig in met een periode van twee maanden. Omdat de nieuwe concessie voor minder geld wordt uitgevoerd, scheelt dat de provincie veel geld.

Connexxion weigerde bussen in Brabant te gaan rijden, nadat het een enorme blunder in zijn berekeningen had ontdekt. Door de fout zou Connexxion acht jaar lang verlies lijden.

De provincie wilde door een rechtzaak, die vandaag zou dienen, Connexxion dwingen bussen te gaan rijden. Maar sloot maandagavond een principe-akkoord met de vervoerders. Als het provinciebestuur hiermee instemt is de rechtszaak van de baan.

De verwachting is dat de provinciale bestuurder tot diep in de nacht over het voorstel vergaderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden