Burundi rekent op buren bij omzeilen boycot

Burundi's sterke man, Pierre Buyoya, heeft de wereld gisteren opgeroepen af te zien van sancties. De dreigementen verhogen de spanning alleen maar, zei hij....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

BUJUMBURA

'Er zijn staten die, ook al zeggen ze het niet al te luid, ons standpunt begrijpen', zei Ndimira tegen de Britse BBC. Hij doelde waarschijnlijk op Ruanda en Uganda. Ndimira, een Hutu, werd woensdag benoemd door Buyoya, een oud-president en majoor buiten dienst.

Een adviseur van de Ruandese president Pasteur Bizimungu, zei gisteren dat het nog wel een maand zal duren voor er werkelijk sancties worden getroffen. 'De sancties die in het communiqué worden genoemd, zijn niet voor onmiddelijke toepassing. Ze zullen worden gebruikt als een stok achter de deur en we geven het regime in Bujumbura tijd om te reageren.'

Zijn uitspraken staan in contrast met de ferme houding van Tanzania. De Tanzaniaanse president Benjamin Mkapa zei na afloop van de top dat er is besloten tot 'een totale blokkade' van Burundi. Tanzania is verreweg het belangrijkste doorvoerland voor Burundi.

In de slotverklaring van het overleg in de Noord-Tanzaniaanse stad Arusha tussen Tanzania, Uganda, Ruanda, Kenya, Ethiopië en Zaïre, is sprake 'van alle noodzakelijke druk op het regime in Bujumbura, sancties inbegrepen'.

Een woordvoerder van het Ugandese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land nog niet klaar is voor sancties. 'Dit is de eerste keer dat Uganda van plan is sancties te treffen tegen een ander land. We hebben nauwe banden met Burundi.' Buyoya is een vriend van de Ugandese president Yoweri Museveni.

België, de voormalige koloniale macht in Burundi, voelt niet voor sancties. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Erik Derycke, noemde een economische boycot prematuur. Eerst moeten andere stappen worden genomen om een eind te maken aan de crisis, meent hij. 'Burundi is al zo instabiel en dit kan meer geweld veroorzaken.' Derycke voert in de Verenigde Staten overleg met de VN en de Amerikaanse regering over Burundi.

De Verenigde Staten, die zich het afgelopen half jaar intensief met Burundi hebben bemoeid, hebben nog niet officieel gereageerd op het boycot-plan. Washington en ook de Veiligheidsraad houden zich op de vlakte uit angst voor een escalatie van het geweld door al te nadrukkelijke bemoeienis van buitenaf.

In Arusha werd onder andere besloten het vliegverkeer met Burundi stil te leggen. Maar gisteren gingen de vluchten tussen Bujumbura en Ruanda en Kenya gewoon door. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, die de belangrijkste vluchten tussen Europa en Burundi verzorgt, zei gisteren te blijven vliegen in afwachting van een besluit van de regering.

Het militaire bewind in Burundi versoepelde gisteren de avondklok, als teken dat de rust is weergekeerd. Buyoya heeft beloofd zo snel mogelijk een 'regering van nationale eenheid' met Hutu- en Tutsi-ministers te zullen vormen. Maar hij heeft alleen nog een premier gevonden.

Premier Ndimira is een Hutu, maar hij behoort tot de Uprona-partij, die voornamelijk uit Tutsi's bestaat. Zijn afkomst illustreert hoe ingewikkeld de verhoudingen tussen Hutu's (85 procent van de bevolking) en Tutsi's (14 procent) in werkelijkheid ligt: zijn vader is een Hutu, zijn moeder een Tutsi uit Ruanda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden