Burnet, Saveur en een hommage aan Rogi Wieg

Een hommage aan Rogi Wieg, een Schots meesterwerkje, 19de-eeuwse verlovingsbrieven van een Amsterdamse boekhandelaar, en andere net verschenen titels.

Twee jaar geleden stierf de dichter Rogi Wieg, op 52-jarige leeftijd. In de bundel In de kring van menselijke warmte brengen honderd dichters (collega's, vrienden, liefhebbers) hem een hommage. In het titelgedicht blikt F. Starik terug op de keer bij een eenzame uitvaart dat Wieg van de uitvaartleider het advies kreeg alles toe te vertrouwen 'aan de schoot/ van uw onderbewustzijn en als u dan geslapen heeft, meneer Wieg/ bent u de volgende ochtend weer schoon. Is alles weg./ Ik betwijfel dat, maar wat ik niet betwijfel: ik heb hen/ beiden liefgehad. / En ze zijn allebei dood.'

Peter de Rijk (sam)
In de Knipscheer; euro 16,50

Er gebeurt veel in het leven van de vertaalster Sylvia Ciecierzky op de snikhete tweede juli, ofwel De middelste dag van het jaar, zoals de nieuwe roman van Maria Stahlie heet. Niet alleen komt haar ex-echtgenoot, de jazzdrummer Tommy, vanwege een Europese tournee bij haar in Amsterdam logeren en doet hij prompt een wild voorstel. Korte tijd later, op de begraafplaats Zorgvlied waar haar vermoorde andere ex-man, Andrei, ligt, ontmoet ze bovendien Lucien (36), die ze twintig jaar niet heeft gezien. Dronken en wanhopig staat hij bij het graf van Andrei.

Maria Stahlie
Querido; euro 18,99

Rogi Wieg.Beeld anp

Op 11 juli wordt cabaretière, scenarioschrijfster en AD-columniste Marjan Berk 85 jaar. In haar novelle Flip krijgt de weduwe Duifje Sillevis bezoek van Tjibbe Werkman, die ze voor 25 euro per uur heeft besteld bij de stichting Pluk de Dag. Hij wil zo graag haar tuin fatsoeneren, dat hij voorstelt haar na de betaalde twee uur gratis te helpen. Want hij is gevallen - voor haar tuin.

Marjan Berk
Atlas Contact; euro 14,99

De verontrustende, dystopische post-Brexitroman van J.G. Ballard (1930-2009), High-Rise uit 1975, kent een spectaculaire openingszin: 'Later, toen hij op zijn balkon van de hond zat te eten, dacht dokter Robert Laing na over de uitzonderlijke gebeurtenissen die in de afgelopen drie maanden in dit gigantische appartementencomplex hadden plaatsgevonden.' Twee jaar geleden is Ballards satire op de individualistische samenleving verfilmd, met Tom Hiddleston, Jeremy Irons en Sienna Miller. De Nederlandse vertaling is van Irving Pardoen.

J.G. Ballard
Lebowski; euro 19,99

Graeme Macrae Burnet werd met zijn literaire historische thriller His Bloody Plan genomineerd voor de shortlist van de Man Booker Prize 2016. De Schotse auteur legde het uiteindelijk af tegen Paul Beatty, maar zijn boek, nu vertaald als Zijn bloedige plan, blijft een klein meesterwerk. Het gaat om een speurtocht naar een drievoudige moord in de Schotse hooglanden in 1869, waar de in 2014 opgedoken memoires van de vermoedelijke dader een nieuw licht op werpen. Het levert een geniaal verhaal op, dat indertijd door de Angelsaksische pers zeer lovend werd ontvangen.

Graeme Macrae Burnet
Hollands Diep; euro 19,99

Tokyo Tapes nr. 6-4 van onderzoeksjournalist Hideo Yokoyama is een vuistdikke thriller die zich in Japan afspeelt. De dochter van een fabrikant is ontvoerd en wordt na een mislukte losgeldoverhandiging dood gevonden. Veertien jaar later is deze misdaad nog steeds niet opgelost, maar rechercheur Shoko blijft zich erin vastbijten. Het knap geconstrueerde Tokyo Tapes nr. 6-4 biedt een verrassende inkijk in de soms bizarre en duistere kanten van de Japanse maatschappij.

Hideo Yokoyama
Xander; euro 22,50

Van de Amsterdamse boekhandelaar en uitgever George Lodewijk Funke (1836-1885) was de boeiende correspondentie uit de jaren 1871-1885 met Multatuli al bekend. Daar komen nu de verlovingsbrieven bij, die Funke in de jaren 1862-1865 schreef aan Marie de Koning uit Haarlem, met wie hij zou trouwen. Zoals achterkleindochter Vera Funke laat zien in de door haar bezorgde uitgave 'Dát is nu handel, meisjelief!', bieden de brieven een blik op het alledaagse Amsterdam van de negentiende eeuw.

In Funkes huis annex winkel aan de Blauwburgwal was ook plaats voor een muzikale medebewoner: 'Zoo eeven echter, om eerlijk te zijn, heb ik me nog even verfrischt, niet zoozeer in de avondlucht, als wel aan een half uurtje heerlijk pianospel van Schadd, die zooals Ge weet er flink meê teregt kan en mij een prachtigen sonaat van Beethoven heeft voorgespeeld. Als ik zoo spelen kon, geloof mij, ik zou me stellig de weelde permitteren om een piano te huren, om daarmeê soms de muizen nesten uit mijn hoofd weg te trommelen.'

Vera Funke
Verloren; euro 35,-

Na lang aarzelen opent Martje Saveur-Hofstee (1940) Het koffertje van mijn moeder, met de documenten over de jaren in Nederlands-Indië, dat Ida Hofstee in 1946 als moeder en weduwe voor Nederland verliet. Een ontroerende reconstructie.

Martje Saveur
Schaep 14; euro 17,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden