Burkina Faso roept noodtoestand uit na rellen

De legerleiding van het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft vandaag de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. President Blaise Compaoré verzocht het leger hiertoe naar aanleiding van massale demonstraties tegen zijn bewind, waarbij betogers het parlementsgebouw binnendrongen en in brand staken.

Beeld AFP

Legerleider Honore Traore kondigde vanavond aan dat een overgangsregering zal worden gevormd 'in overleg met alle partijen'. Hij verwacht dat het land binnen een jaar weer een grondwettelijke regering krijgt. Voor vannacht heeft hij een avondklok ingesteld, waarbij tot morgenochtend zes uur niemand meer de straat op mag.

In een reactie eiste de oppositie het aftreden van de president. Oppositieleider Zephirin Diabre riep de bevolking op te laten zien dat zij de noodtoestand niet accepteert. Volgens Diabre is het opstappen van Blaisé 'de enige manier om het land vrede te brengen'.

De betogers die het parlementsgebouw binnendrongen demonstreerden tegen een wet die een nieuwe ambstermijn voor president Compaoré mogelijk moest maken. Gisteren gingen honderdduizenden burgers ook al de straat op. Naar aanleiding van de demonstraties heeft de regering vandaag de wet ingetrokken.

Het geweld bij de demonstraties zou vandaag aan zeker drie mensen het leven hebben gekost. Verscheidene personen zouden gewond zijn geraakt.

Demonstranten namen het parlementsgebouw in nadat politie hen vanuit de lucht beschoot in een poging om hen uiteen te drijven. Uiteindelijk was de politie gedwongen zich terug te trekken, aldus getuigen. Op borden en spandoeken die ze bij zich droegen stonden leuzen als 'Blaise vertrek' en 'We lijden honger!'. Van het parlement rende de menigte naar het kantoor van de premier, terwijl een regeringshelikopter over hen heen vloog en met traangas op demonstranten schoot.

27 jaar aan de macht
Vandaag zou een stemming plaatsvinden over een wetswijziging die de president van het land in staat stelt zich opnieuw herkiesbaar te stellen, aldus persbureau Reuters. De 63-jarige president greep in 1987 de macht en bestuurt het West-Afrikaanse land met harde hand. Nu heeft het parlement de stemming dus teruggetrokken. Blaise heeft momenteel zijn twee wettelijke termijnen volbracht en 27 jaar het land bestuurd. De meeste afgevaardigden waren nog niet voor de stemming aanwezig toen demonstranten het gebouw binnendrongen.

'We doen dit omdat Blaise probeert te lang aan te blijven. We zijn hem zat', zegt Seydou Kabre, een demonstrant in de menigte op weg naar het kantoor van de premier. 'We willen verandering. Hij moet gaan!'

Herstel van kalmte
Frankrijk, de vroegere kolonisator van het land, dat tot in 1984 Opper-Volta heette, heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte. 'Wij betreuren het geweld dat in en rond het parlementsgebouw plaatshad', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs weten. 'Wij roepen op tot herstel van de kalmte en vragen alle partijen zich in te houden', aldus het ministerie.

Rellen in Burkina FasoBeeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden