nieuws

Burkina Faso in nationale rouw om dood 41 burgers ‘die vaderland verdedigden‘

In Burkina Faso is zondag een tweedaagse periode van nationale rouw ingegaan na een terroristische aanslag waarbij 41 burgersoldaten zijn vermoord. De burgermilitie die met steun van de regering vecht tegen terreurgroepen, is in de afgelegen woestijn in het noorden van het land in een hinderlaag gereden.

Carlijne Vos
Militairen in Burkina Faso. Beeld REUTERS
Militairen in Burkina Faso.Beeld REUTERS

Burkina Faso wordt al jaren geteisterd door terreuraanslagen van groeperingen die verbonden zijn aan Islamitische Staat (IS) en Al Qaida, maar niet eerder vielen zoveel doden bij een gerichte aanslag op een burgermilitie. Meestal zijn het leger of andere regeringstroepen doelwit. Zo vielen vorige maand nog 53 doden bij een aanslag op de marechaussee.

De zelfverdediginglegers zijn vorig jaar onder de naam Vrijwilligers ter Verdediging van het Vaderland (VDP’s), met steun van de regering opgericht om hun dorpen en gemeenschappen te kunnen verdedigen tegen terreuraanslagen. Het leger is afgelopen jaren onvoldoende in staat gebleken om een eind te maken aan de terreurgolf die ongeveer vier jaar geleden is overgewaaid uit buurland Mali en steeds verder optrekt via Burkina Faso richting West-Afrika.

Probleem is echter dat de VDP's die hoofdzakelijk bestaan uit etnische Mossi, zichzelf schuldig maken aan buitensporig geweld. Uit onderzoek van de Nederlandse denktank Clingendael bleek eerder dit jaar dat ze zich schuldig maken aan verkrachting, marteling, willekeurige arrestaties en dat ze het vooral gemunt hebben op etnische fulani, het nomadenvolk dat in de woestijn van de Sahel leeft. Daarmee wordt de geweldsspiraal in Burkina Faso verder versterkt langs etnische lijnen.

De aanslag op de burgermilitie in de noordelijke provincie Loroum is nog niet opgeëist. De regering zei zaterdag bij de aankondiging van de nationale rouwperiode van 48 uur dat deze bedoeld is ‘als een eerbetoon aan de vrijwillige soldaten en burgers die zijn gevallen ter verdediging van het vaderland’, zo zei een woordvoerder van president Kaboré zaterdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden