Burgerwacht 'Odin' houdt in Winschoten klopjacht op asielzoeker

'Na een klopjacht van een uur' heeft burgerwacht Soldiers of Odin zondag in Winschoten een mishandelde man 'overgedragen' aan de politie. Het zou gaan om een asielzoeker die in Winschoten vrouwen lastig viel.

null Beeld Facebook Soldiers of Odin
Beeld Facebook Soldiers of Odin

Dat stelt Soldiers of Odin (SOO) op haar Facebookpagina. Het is voor zover bekend tijdens de huidige vluchtelingenstroom voor het eerst dat een anti-migratieburgerwacht zich in Nederland zo laat gelden.

De politie in Groningen bevestigt dat er zondag melding is gedaan van het lastigvallen en mogelijk aanranden van vrouwen. Ter plaatse troffen agenten de mishandelde man aan. Er waren toen geen leden van Soldiers of Odin aanwezig. 'Van overdracht is geen sprake geweest', aldus een woordvoerster. 'Wij juichen het toe dat burgers de politie willen assisteren, maar het heft in eigen hand nemen is absoluut niet de bedoeling.'

Omdat de mishandelde man geen aangifte wil doen, worden leden van Soldiers of Odin niet officieel verdacht van mishandeling. Tegen de Groningse afdeling van Soldiers of Odin lopen ook geen andere verdenkingen. De vrouwen die mogelijk zijn lastiggevallen hebben vooralsnog geen aangifte gedaan.

Soldiers of Odin ontstond in het najaar van 2015 in Kemi, Finland, als reactie op de vluchtelingenstroom. Odin is een mythologische oppergod. De beweging is overgewaaid naar verschillende Europese landen. Sinds februari is er een Nederlandse Facebookpagina, onder het motto 'Protecting our citizens and defending our streets'. Er zijn 'chapters' (afdelingen) in Groningen, Drenthe, Brabant, Limburg, Arnhem, Leiden, Utrecht.

Soldiers of Odin presenteert zich als een 'straatpatrouilleclub' en als 'extra oren en ogen voor de politie' ('hoewel zij er niet vaak zullen zijn als wij in moeten grijpen'). 'Wij zijn kritisch op de migratie welk op dit moment in ons land plaats vind', (sic) , stelt de club op haar website. In de media worden clubleden naar eigen zeggen weggezet als 'vechtjassen'. 'Maar niets is minder waar.'

Volgens anti-extreem-rechtse onderzoeksgroep Kafka zijn de kopstukken van de Nederlandse tak van Soldiers of Odin bekende gezichten uit de neonaziscene. De leider van de Groningse afdeling van Soldiers of Odin post op zijn Facebookpagina NSB-propagandapamfletten. Onder een bericht over vluchtelingenopvang in Beerta reageert hij met: 'Gewoon een bom erop.'

De patrouilles zullen niet worden gestaakt door slechte pers, belooft Soldiers of Odin op haar website. Dinsdag was de organisatie niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden