Burgervader

In 1989 probeerde Rudolph Giuliani voor 't eerst burgemeester van New York te worden. Als officier van justitie had hij de nodige faam verworven door notoire maffiosi en malafide beurshandelaren voor het gerecht te slepen en in de destijds door Reaganites gedomineerde Republikeinse partij was hij een apart figuur, die...

Paul Brill

Giuliani - Rudy voor vrienden en kiezers - voerde die dag voornamelijk campagne in Queens. Hij kende zijn zaakjes en was welbespraakt. Maar de ambitie lag er te dik bovenop. De slag om het burgemeesterschap zou en moest gewonnen worden. Hij was nimmer ontspannen en zijn omgang met de pers werd getekend door argwaan. Bij het verlaten van een buurtcentrum stelde ik hem een vraag. Hij wilde weten wie ik was, maar gaf wel antwoord. Een volgende vraag beviel hem niet en hij liep abrupt weg. Een Amerikaanse collega stelde me gerust: Rudy behandelde de New York Times net zo.

Giuliani haalde het net niet in '89, en dat was een enorme klap voor hem. Maar het politieke vuur bleef in hem branden en vier jaar later, na het zwakke bestuur van de Democraat David Dinkins, drong hij alsnog door tot City Hall.

Er volgde een turbulente tijd. De burgemeester ging herhaaldelijk als een razende tekeer, maakte veel ruzie, nam soms absurde maatregelen, maar kreeg ook behoorlijk wat voor elkaar. Verloederde delen van de stad werden opgeknapt, de veiligheid op straat nam sterk toe, het begrotingstekort werd weggewerkt. Zijn herverkiezing in 1997 ging moeiteloos en vorig jaar leek hij een formidabele tegenstander te worden voor Hillary Clinton in de strijd om een van de twee Senaatszetels van de staat New York. Maar huwelijksperikelen en prostaatkanker dwongen hem tot opgave.

Na hem de laatste jaren alleen op afstand te hebben gevolgd, zie ik hem nu dagelijks vele malen op de buis: aan het slot van zijn ambtstermijn is hij ineens de burgervader van een zwaar gewonde stad. Hij lijkt een andere man. Beheerst, capabel, mededeelzaam. En vooral: zichtbaar. Weinig poespas, veel toewijding, Iemand van wie je denkt: die kan zo'n stad door de crisis heen trekken. Nu George W. Bush nog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden