Burgers

Wat Kees Schuyt onder de titel 'Regeren is echt moeilijk' (Forum, 22 mei) schreef, sprak me aan. In het kort komt het er op neer dat overheden meer aandacht moeten besteden aan werkende mensen en achterstandswijken, moeten stoppen met prestigeprojecten en reorganisaties en in het algemeen de betrokkenheid van burgers...

BARNEVELD T. van der Wal

Inderdaad is naast de sociale binding van kerk, familie en buurt ook de socialiserende factor van het werk weggevallen. Reorganisaties in onderwijs, gezondheidszorg, boeren- en winkelbedrijven, industrie en bankwereld maken dat burgers steeds meer de grip op hun dagelijks leven verliezen.

Onzekerheid over de toekomst binnen Europa en de toekomstige multiculturele samenleving komen daar bij. Terwijl burgers steeds mondiger en hoger geschoold zijn, worden steeds meer wezenlijke zaken buiten hen om geregeld. Wel meer geld, maar verder alleen maar minder kwaliteit van leven.

Net zoals het jaar van de vrijwilligers vorig jaar, waarin deze mensen terecht alom bedankt en vertroeteld werden, moet er maar eens een 'jaar van de burgers' komen, waarin regenten en bobo's zich over de wensen van het volk gaan buigen. Om te beginnen. Daarin en daarna kan het begrip burgerparticipatie hopelijk een betere invulling krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden