Burgers voelen zich veilig, minder slachtoffers vandalen

Volgens de jaarlijkse Veiligheidsmonitor geven vier op de vijf Nederlanders aan zich veilig te voelen. In 2013 voelde slechts 19 procent van de burgers zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Een jaar eerder was dat 18 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van gemeenten, politie, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid.

Ook het aantal Nederlanders dat slachtoffer wordt van vandalisme blijft afnemen. Beeld anp

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal Nederlanders dat slachtoffer wordt van vandalisme blijft afnemen. Vorig jaar ging het om 1 op de 14 inwoners (7 procent), een procent minder dan in 2012. Vooral het aantal meldingen van vernielingen aan voertuigen is afgenomen.

Eén op de vijf Nederlanders van 15 jaar of ouder was vorig jaar slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit, zoals geweld of vermogensdelicten. Het aantal bleef vrijwel gelijk aan dat van 2012.

Cybercrime
Iets meer mensen gaven in 2013 aan slachtoffer te zijn van computercriminaliteit: 13 procent tegen 12 procent het jaar ervoor. Daarbij gaat het onder meer om oplichting bij het kopen of verkopen via internet. Iets minder mensen gaven vorig jaar aan dat ze te maken hebben gehad met identiteitsfraude.

De Veiligheidsmonitor is geen registratie van criminaliteitscijfers door de politie. Het onderzoek werd voor het zesde achtereenvolgende jaar gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.