Burgers met ideeën kunnen Eurosocialisten opbellen

Iedereen met een mening over de Europese Unie wordt door de socialistische fractie van het Europees Parlement uitgenodigd om suggesties en aanbevelingen te doen....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Volgens fractievoorzitter Pauline Green (Labour) mag Europa beslist niet de 'rampzalige fout' herhalen van het Verdrag van Maastricht. Toen werd de burger volledig in het ongewisse gelaten en uiteindelijk opgescheept met een dubieus verdrag vol onduidelijkheden. Sindsdien is de steun van de bevolking voor de EU gestaag afgekalfd, met als recent dieptepunt de bedenkelijk lage opkomst bij de Europese verkiezingen.

Over een jaar moet het Verdrag van Maastricht worden herzien, tijdens een inter-gouvernementele conferentie. Behalve in Groot-Brittannië, waar premier John Major al enige tijd volop in discussie is met voor- en tegenstanders van de EU, ligt niemand nog echt wakker van de IGC. Maar de komende maanden zal het Europees tromgeroffel ongetwijfeld langzaam maar zeker aanzwellen.

De Eurosocialisten, de grootste fractie in het Europees Parlement, wijdden afgelopen maandag en dinsdag een eerste discussie aan de toekomst van Europa die tijdens de conferentie moet worden veiliggesteld.

Behalve unanimiteit over klassieke thema's (sociale bescherming, transparantie, versterking van de instellingen) waren er tijdens de brainstorm-sessie in Brussel ook grote meningsverschillen (vetorecht).

Een belangrijk onderwerp voor de IGC wordt de vraag of en hoe de EU een gemeenschappelijk beleid kan voeren voor buitenlandse zaken, veiligheid, justitie en binnenlandse zaken. Nu hangen deze nationaal gevoelige beleidsterreinen nog als losse pijlers aan het Verdrag van Maastricht.

Andere heikele kwesties: mogen de Britten zich nog onttrekken aan het sociale beleid in Europa? (Nee, vinden alle Eurosocialisten.) Is een Europa met twee snelheden acceptabel, of zijn Balladurs concentrische cirkels de panacee?

Met veel moeite heeft het Europees Parlement twee plaatsen veroverd in de 'commissie van wijzen' die de IGC van 1996 gaat voorbereiden: Elizabeth Guigou (oud-minister van Europese Zaken in Frankrijk) namens de socialisten en de Duitse CDU-er Elmar Brok namens de christen-democraten.

De Eurosocialisten willen in de aanloop naar de IGC de Europese burger niet langs de zijlijn laten staan. 'We willen een zo breed mogelijke inspraak van het publiek bij het bepalen van de richting waarin de Europese Unie zich zou moeten ontwikkelen', stelt de fractie.

Daarom worden vanaf 20 februari om 12 uur in Brussel twee telefoonnummers geopend waarop iedereen zijn ideeën of gal kan spuien: 2843826 en 2843827. Faxen kan ook: 2843949.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden