Burgers met een kleurtje

Etnische registratie is handig voor sociaal-wetenschappers, maar botst met het gelijkheidsbeginsel.

Het onderscheid tussen autochtonen, westerse en niet-westerse allochtonen in de Gemeentelijke Basis Administratie stamt uit de tijd dat de inwoners van de grote steden nog met zestalige folders op hun sociale rechten werden gewezen. Die tijd is voorbij. Net als het op specifieke groepen gerichte achterstandsbeleid. De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) heeft hier de gevolgtrekking aan verbonden dat de ethnische categorisering beter helemaal kan worden afgeschaft.

Verscheidene bewindslieden hebben zich eerder in die zin uitgelaten. Hun belangrijkste bezwaar tegen de instandhouding van etnische categorieën is dat deze op gespannen voet staan met het gelijkheidsbeginsel dat richtinggevend zou moeten zijn voor de overheid. Verder draagt de indeling bij consequent gebruik bij aan begripsverwarring, getuige het feit dat ingezetenen wier ouders in Turkije zijn geboren tot de niet-westerse allochtonen worden gerekend terwijl Indonesiërs en Japanners als westerse allochtonen worden aangemerkt - dezelfde categorie overigens, waar ook de koningin toe zou behoren.

Met een eventuele afschaffing van etnische categorieën verdwijnen uiteraard niet de reële culturele verschillen tussen de burgers. Wetenschappers die zich bezighouden met de ontwikkelingen binnen de multiculturele samenleving maken dan ook bezwaar tegen het voorstel van de RMO. Ze dreigen verstoken te raken van een belangrijke informatiebron. De vraag is wat zwaarder weegt: de beschikbaarheid van data waarmee de gangen van de minderheden kunnen worden gevolgd of het in de grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel. In die vraag ligt het antwoord al besloten. De afschaffing van etnische registratie zou bovendien niet tot gevolg hebben dat de sociaal-wetenschappers helemaal droog komen te staan. Ze zullen alleen zelf de data moeten vergaren die de overheid hun tot dusverre verstrekte. Een methodologisch ongemak. Meer is het niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden