Burgers Kunduz voelen zich onveiliger

Burgers in de Afghaanse provincie Kunduz zijn zich het afgelopen jaar een stuk onveiliger gaan voelen. Eind 2012 had 65 procent van de bevolking het gevoel dat extra politieagenten nodig zijn. Dat was een jaar eerder 46 procent.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG/KUNDUZ - Dit staat in het evaluatierapport van de Afghaanse onderzoeksorganisatie CPAU, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse ambassade in Kabul . Het onderzoek vormt de basis voor de evaluatiebrief over de missie in Kunduz die het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. 930 burgers en 200 politieagenten uit alle districten van Kunduz werden geïnterviewd.

Nederland beëindigt de missie op 1 juli. Er blijven dan alleen nog vier F-16's achter. Daarnaast blijft Nederland deelnemen aan de Europese politiemissie in Afghanistan.

Premier Rutte beklemtoonde vorige week dat Afghanistan 'er een stuk beter voor staat' dan toen de missie twee jaar geleden begon. Uit het onderzoek blijkt vooral dat het vertrouwen in de politie in de gehele provincie behoorlijk is toegenomen (van 64 naar 77 procent), maar juist in de districten Kunduz-Stad en Khanabad is afgenomen. Dit terwijl Nederlandse politietrainers daar veel Afghaanse agenten hebben opgeleid.

Het aantal inwoners in Kunduz dat gelooft dat je zonder omkoping eerlijk wordt behandeld door aanklagers is flink gedaald, van 52 procent naar 42 procent. Het merendeel, bijna 60 procent van de inwoners, denkt dat politie en aanklagers partijdig zijn.

katern vonk, pagina 11

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden