nieuwsstank megastallen

Burgers klagen overheid aan wegens ‘ondraaglijke’ stank megastallen

Een groep burgers heeft de overheid voor de rechter gedaagd vanwege de stank van megastallen. Zij vinden dat het Rijk hen onvoldoende beschermt tegen geuroverlast en doen een beroep op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bard van de Weijer
Een varkenshouderij in Elsendorp, Noord-Brabant. Beeld ANP XTRA
Een varkenshouderij in Elsendorp, Noord-Brabant.Beeld ANP XTRA

De omwonenden stellen dat hun ‘ongestoord woongenot’ wordt geschonden en willen een strengere aanpak van de veehouderij.

Het gaat om een groep van zestien mensen uit voornamelijk Brabant en Limburg, zegt hun advocaat Nout Verbeek in het AD. Hij denkt dat een vergelijkbaar succes te behalen valt als in de Urgendazaak. Dit burgerinitiatief dwong via de rechter af dat Nederland zijn afspraken over de beperking van de uitstoot van CO2 moet nakomen. Twee klagers wonen in het oosten.

Volgens de groep burgers doen individuele veehouders niets verkeerd. Zij houden zich volgens hen aan de regels, maar de overheid had strenger moeten handhaven om omwonenden te beschermen. ‘De vergunningen hadden nooit toegekend mogen worden’, aldus Verbeek. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk.

Meer stankprotest

Boeren noemen het ‘geurhinder’, de overheid ook, maar wie naast een megastal woont weet beter: de stank van duizenden varkens is onverdraaglijk. ‘Je kunt niet even de andere kant op ruiken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden