Burgers gaan paspoorten controleren op luchthavens om lange rijen tegen te gaan

Om de wachttijd op de Nederlandse luchthavens terug te brengen, gaat de Koninklijke Marechaussee maximaal 120 burgers en reservisten opleiden tot grensbewaker. Ze zullen ongewapend zijn en worden ingezet bij de controle van paspoorten.

Beeld ANP

De Koninklijke Marechaussee doet dit omdat het tekort aan menskracht het afgelopen jaar leidde tot lange wachtrijen op Schiphol. Met deze maatregel kunnen snel extra mensen worden opgeleid voor de controletaak aan de grens.

In de Rijksbegroting is al geld gereserveerd voor in totaal 417 extra 'volwaardige' marechaussees. Maar die moeten eerst nog wel worden geworven en opgeleid. Hun opleiding duurt minimaal een jaar. De extra marechaussees zijn nodig, onder meer omdat de dienst het drukker heeft gekregen door haar vergrote inzet bij terrorismepreventie.

Het tekort aan grensbewakers knelt op de luchthavens. Mede door het groeiende aantal vliegtuigpassagiers ontstonden in de meivakantie vorig jaar op Schiphol lange rijen bij de incheckbalies, bagage- en paspoortcontrole. Schiphol pleitte toen al voor extra inzet van de Koninklijke Marechaussee.

Daarom gaat de dienst nu maximaal 120 burgers en reservisten versneld opleiden, puur om als 'eerstelijnsgrensbewaker' de paspoortcontrole op Schiphol en de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam te doen. Met de inzet van deze extra krachten moeten de drukte en de wachttijd op piekmomenten omlaag gaan.

De grensbewakers krijgen een opleiding van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht zogeheten 'contactmomenten', gevolgd door drie maanden stage. Het gaat om een proefproject dat loopt van april dit jaar tot november 2019. Het is een vervolg op een eerder experiment met ongewapende reservisten.

'Deze mensen moeten aan dezelfde eisen voldoen als volwaardige marechausseemedewerkers, ze krijgen alleen een verkorte opleiding voor een specifieke taak', licht een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden