Burgermenu voor Jan Kees

Linzenfrittata

voor 4 personen


Het is een heerlijke warme vrijdagavond, die van 2 september 2011. Van zijn werk naar de Burger King is het slechts 6 minuten lopen of een minuutje met de auto. Op die bewuste avond rijdt de minister van Financiën naar dit fastfoodrestaurant en rekent om 19.00 uur een bedrag van 8,50 euro af.


Dit culinaire uitstapje valt de ministerraad te verwijten, want die is voor een groot deel gewijd aan de Griekse kwestie. Jan Kees de Jager heeft het over 'een waarschuwend signaal'. Dat is het dus, maar dat staat niet op het declaratieformulier dat donderdag is gepubliceerd. Ook niet wat hij heeft gegeten, maar wel waar: bij de Burger King dus. Een ontroerende actie van de minister.


Eigenlijk is het aanbod van fastfoodgiganten één groot kindermenu, van origine een Amerikaanse uitvinding. Trouwens: in vrijwel alle eetgelegenheden bevat dat menu dezelfde ingrediënten: iets met kip of een hamburger, iets met frites en ijs toe. Veel verder komen de meeste eetgelegenheden niet, vertelde collega Annemieke Dubbeldeman laatst. Zij is gezegend met een peuter die alles lust en vroeg zich af waarom restaurants zich er zo makkelijk vanaf maken: altijd weer die frites.


Waarschijnlijk omdat het personeel hun vingers niet wil branden aan krijsende clientèle die geen verandering van spijs wil. Haar devies: de tijd nemen en het grut van alles laten proeven, daar krijg je gezonde eters van. Maar ja, zij is geen gemiddelde moeder, zij kan koken.


Deze burgerfrittata stilt de snelle trek. Snipper het uitje, snijd de tomaten in vieren en de paprika in reepjes. Giet een flinke scheut olijfolie in een zware koekenpan. Fruit het uitje glazig en doe er vervolgens de paprika bij. Laat het geheel even bakken. Voeg dan de tomaten en de linzen toe en strooi er vervolgens de feta overheen. Klop de eieren los en kruid met tijm, flink wat peper en weinig zout. Zet het vuur zacht en giet het mengsel over de groenten. Til steeds een randje van de omelet op voor gelijkmatige ei-verdeling. Bak een minuut of tien, maar zorg dat het geheel niet te droog wordt. Leg de frittata vervolgens op een groot bord en snijd in punten.


Misschien vindt Annemiekes peuter dit ook lekker. En anders komt het later vanzelf goed, als hij groot is.


Ingrediënten


1 uitje, gesnipperd 10 cherrytomaten, in vieren 1 puntpaprika, in smalle reepjes gesneden flinke scheut olijfolie 4 volle eetlepels gekookte linzen, peper en zout naar smaak 100 gr verkruimelde feta 4 eieren, losgeklopt snufje kummel beetje tijm yoghurt


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden