Burgermeester Australië roept lelijke vrouwen op

AMSTERDAM Een burgermeester in Australië heeft zich de woede van burgers op de hals gehaald door dit weekend alle ‘lelijke eendjes’ in het land op te roepen om naar zijn afgelegen mijnstadje te komen om het tekort aan vrouwen op te lossen....

Natalie Righton

De verhouding tussen vrouwen en mannen in het Australische stadje Mount Isa is ongeveer een op vijf en volgens lokale media begint de honger naar jonge vrouwen zijn tol te eisen van het mannelijk deel van de bevolking.

Burgermeester John Molony dacht inventief te zijn en opperde in de lokale krant Townville Bulletin: ‘Als er vijf mannen voor elk meisje beschikbaar zijn, moeten we uitzoeken of er qua schoonheid achtergestelde vrouwen zijn en hen vragen om naar Mount Isa te komen.’

De burgemeester voegde toe dat vrouwen die al in het stadje in het noordwesten van Australië wonen gelukkig lijken te zijn. ‘Redelijk vaak zie je hier vrouwen die misschien niet zo aantrekkelijk zijn, maar wel met een brede glimlach over straat lopen’, aldus Molony. ‘Of het komt door een fijne herinnering (aan gisteravond) of een prettig vooruitzicht op de komende avond, er is een bepaalde mate van geluk.’

Volgens Molony biedt Mount Isa de perfecte condities voor eenzame ‘lelijke eendjes’ om zich te transformeren in prachtige zwanen en het ware geluk te vinden.

De uitspraken van de burgermeester veroorzaakten een golf van kritiek van zowel vrouwelijke als mannelijke inwoners van Mount Isa.

Hij ‘schildert vrouwen hier af als tweederangs burgers en suggereert dat Mount Isa’s mannen genoegen nemen met alles wat voorbijkomt’, zei sociaal werker Shirley Slann tegen de Australische krant Courier Mail.

Molony weigerde maandag zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken en benadrukte dat hij een ‘vent is die vrouwen respecteert’ en ‘zegt waarop het staat’.

Mount Isa staat in Australië bekend om zijn cowboys, koper- en zilvermijnen. Jonge mannen zijn er om geld te verdienen, niet om liefde te vinden, aldus lokale media. Zo zei de 22-jarige mijnwerker Luke Eastgate onlangs dat er wel vrouwen zijn in Mount Isa, maar dat het niet de types zijn om ‘voor te stellen aan je moeder’.

Diverse vrouwen lieten in een reactie aan journalisten verontwaardigd weten dat er ook niet veel ‘pareltjes’ onder de mannen van Mount Isa zijn te vinden.

Natalie Righton

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden