Burgerinitiatief van BNN tegen strafblad bij te veel pillen op zak

Festivalgangers en clubbezoekers zouden voortaan straffeloos meerdere xtc-pillen voor eigen gebruik op zak mogen hebben. Daarvoor pleit het BNN-progamma Spuiten en Slikken. Het heeft ruim 41.000 handtekeningen verzameld om dit pleidooi kracht bij te zetten; genoeg voor een burgerinitiatief waardoor de Tweede Kamer het onderwerp moet bespreken. De handtekeningen worden vandaag in Den Haag aangeboden.

Xtc-pillen Beeld anp
Xtc-pillenBeeld anp

Aanleiding voor het burgerinitiatief is de manier waarop politie en Openbaar Ministerie drugsbezit op festivals schikken. Zo gingen afgelopen jaar 95 bezoekers van Lowlands op voorstel van justitie ter plekke akkoord met een boete of werkstraf, niet beseffend dat zij daardoor direct een strafblad hebben en zo moeilijker aan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen komen.

'Als je een weekend naar Lowlands gaat, zouden twee of drie of zelfs vier pillen voor eigen gebruik kunnen zijn. De straf die daar nu nog op staat is veel te streng', licht de redactie vandaag toe. Volgens de Opiumwet mogen mensen één xtc-pil voor eigen gebruik op zak hebben. Elke pil meer is strafbaar en de politie handhaaft dit streng tijdens evenementen en in clubs.

Kleinschalig drugsgebruik wordt zo gecriminaliseerd, vindt de redactie van het BNN-programma Spuiten en Slikken. Het programma zette een burgerinitiatief in de steigers. Maar de harddrugs blijven verboden, waar zou de grens dan moeten liggen? 'Het is aan de Tweede Kamer om uiteindelijk te bepalen bij welk aantal precies moet worden bestraft. Wij zijn geen beleidsmakers'.

Dat het programma stelling neemt in een discussie is uitzonderlijk. Een BNN-woordvoerster meldt dat het programma over het algemeen objectief verslag doet en blijft doen van onderwerpen in de drugs- en sekswereld, maar dat dit geval vroeg om een statement. 'De straffen zijn te hoog en dat wil de redactie aan de orde stellen. Het onderwerp leeft ook heel erg bij de kijkers van het programma.'

Deze en onderstaande foto's zijn genomen tijdens Lowlands 2013. Beeld anp
Deze en onderstaande foto's zijn genomen tijdens Lowlands 2013.Beeld anp

Flexibel
Justitie liet eerder weten dat het beleid helemaal niet zo streng is. De regels voor een VOG worden nu al flexibel gehanteerd, volgens het ministerie. 'Leeftijd, aard en ernst van de feiten en persoonlijke belangen wegen mee bij de toekenning van de gedragsverklaring. Niet elk belastend feit leidt automatisch tot een negatief advies of besluit'.

'De regels zijn inderdaad flexibel', bevestigt de redactie van Spuiten & Slikken, 'Maar via onze advocaten hebben we voorbeelden gekregen van jongeren die met een hele kleine hoeveelheid pillen toch hun VOG niet hebben gekregen. Wij vinden dat er geen uitzonderingen mogen zijn en dat niemand de kans mag krijgen zijn VOG te verliezen of niet te krijgen bij een eerste overtreding en een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik.' Overigens stelt het programma hiermee geenszins het gebruik van drugs te willen stimuleren.

Met ruim 41.000 handtekeningen onder de arm gaat presentator Tim Hofman vandaag naar Den Haag in de hoop dat het beleid wat kan worden versoepeld. Het is echter nog niet duidelijk of de Tweede Kamer met het voorstel van BNN aan de slag gaat. 'Er is ons geen duidelijkheid gegeven over de termijn waarbinnen we een reactie krijgen. Dat verschilt per burgerinitiatief. We voldoen aan alle voorwaarden, dus het zou wat ons betreft snel duidelijk moeten worden of en wanneer het naar de Tweede Kamer gaat.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden