Burgerinitiatief: beboet seksuele intimidatie op straat

Sissen, agressief om seks vragen, vrouwen reduceren tot lustobject of hen uitmaken voor hoer. Dat soort gedrag moet worden verboden en beboet, vindt een groep Nederlanders. Op de website straatintimidatie.nl zijn ze een burgerinitiatief begonnen.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Doel van het initiatief met de naam '(Vogel)vrij op straat' is het ophalen van 40.000 handtekeningen, zodat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt. Een aantal bekende Nederlanders hebben hun steun al toegezegd.

'Wij vinden dat vrouwen in een vrije samenleving ongehinderd over straat moeten kunnen gaan. Met dit burgerinitiatief vragen wij de overheid door middel van wetgeving een duidelijk signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd', schrijven de initiatiefnemers, onder wie actrice Gaya Branderhorst, comedian Soundos el Ahmadi en emeritus hoogleraar Mensenrechten Cees Flinterman.

'We hebben het heel bewust nauw gehouden', legt Gaya Branderhorst uit. 'Dus uitschelden voor hoer of slet of masturbatiebewegingen staat erin, maar nafluiten niet.' Hoewel fluiten ook irritant kan zijn, ligt het onderscheid er volgens haar in dat het over het algemeen niet bedreigend is.

Wetsvoorstel
Overigens is het idee om seksuele intimidatie strafbaar te stellen niet helemaal nieuw; Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA pleitte er in 2012 ook al voor. Van een concreet voorstel kwam het destijds echter niet. Marcouch was vanmorgen niet direct bereikbaar voor een reactie.

In de regels voor het burgerinitiatief staat dat het voorstel nieuw moet zijn; dat wil zeggen dat het de laatste 2 jaar niet aan de orde is geweest in de Kamer. Dat de initiatiefnemers juist nu met hun pleidooi komen is dan ook geen toeval: Marcouch hield zijn pleidooi begin augustus 2012, nu dus iets meer dan 2 jaar geleden.

Branderhorst wijst erop dat het initiatief nu uit de samenleving komt. Ze hoopt dat het daarom meer kans van slagen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden