Burger moet wil kenbaar maken voor registratie orgaandonatie

Nederland krijgt een registratiesysteem voor orgaandonaties dat het codicil vervangt. Alle burgers worden door hun gemeenten aangeschreven. Zij dienen op een formulier aan te geven of zij bij overlijden hun organen wel of niet willen afstaan....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een voorstel van deze strekking van de ministers Borst van Volksgezondheid en Sorgdrager van Justitie. Premier Kok sprak op zijn persconferentie van een 'actief beleid van registratie'. Een speciale 'organisatie wilsbeschikkingen' wordt in het leven geroepen om de registratie bij te houden.

PvdA en D66 zien het liefst een systeem waarbij alleen tegenstanders van orgaandonatie zich laten registreren. Wie zich niet laat registreren, zou automatisch met donatie instemmen.

Bij het debat in februari toonde het CDA zich onverwacht ook voorstander van een dergelijk systeem, waardoor zich een kamermeerderheid aftekende.

De ministers Borst en Sorgdrager vroegen daarop om schorsing van de beraadslagingen. Later liet het kabinet weten dat de voorkeur van PvdA, D66 en CDA in ieder geval niet zou worden gevolgd.

De ministerraad is het over de hoofdpunten van de nieuwe regeling eens. Volgende week zullen enkele details nog nader worden uitgewerkt.

De rooms-katholieke bisschoppen waarschuwden vrijdag tegen onzorgvuldige orgaandonatie. In een verklaring zeggen zij dat als doodscriterium totale hersendood dient te gelden. Ook in het kamerdebat in februari kwam de vraag van de criteria aan de orde.

Omwille van de hoogste beschermwaardigheid van het menselijk leven is een zorgvuldige en controleerbare procedure noodzakelijk, aldus de bisschoppen. IJkpunt van de besluitvorming dient steeds die beschermwaardigheid te zijn, zowel van donor als van ontvanger, aldus de bisschoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.