Burger moet beter geïnformeerd worden over Europa

Volgens Marcel van Dam (Forum, 28 februari) zijn de inwoners van de EU geen burgers, maar onderdanen. Nederland voldoet volgens hem ook allang niet meer aan de voorwaarden waaraan een democratie moet voldoen, Europese verkiezingen zijn slechts een democratisch ritueel en Brussel beslist over onze hoofden heen....

DEN HAAG Niels Schreuder

De Europese politiek kent inderdaad een democratisch deficit, maar dat 'Brussel' op ondemocratische wijze over onze hoofden heen beslist, is ongenuanceerd. Er bestaat in Nederland een kennisdeficit. Dit kennisdeficit verklaart ook de geringe belangstelling van burgers voor het Europees Parlement. Men voelt er niet voor om te stemmen, want wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Het door Van Dam voorgestelde districtenstelsel is niet zo'n gek idee, maar het probleem blijft dat de burger beter geïnformeerd moet worden om van zichzelf geen onmondige onderdaan te maken. De Europese eenwording gaat voort en heeft als doel ons continent er een van vrede en stabiliteit te maken. Dat gaat langs economische weg en is in ons aller belang. Bevoegdheden overdragen aan de EU doet onze regering met haar volle verstand. Wij burgers hebben de controle over die regering uitbesteed aan de volksvertegenwoordiging. Dat heet een parlementaire democratie. Democratie kent geen grenzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden