Burger komt niet achter medicijnprijzen

Het aantal keren dat door een bewindspersoon 'verhoging van het kostenbewustzijn' van de burgers als argument is gebruikt voor de invoering in de zorg van eigen bijdragen, eigen betalingen en pakketmaatregelen, is amper één dag na Prinsjesdag al niet meer te tellen....

De Meern Marie-José Schrasser

Iemand die prijs(kosten)bewust handelt zal op zijn minst moeten weten wat de prijs is van de geneesmiddelen, therapieën of andere diensten in de zorg. Als ik bij de drogist binnenloop, dan weet ik een oogopslag wat een doosje aspirine, een flesje neusdruppels of een pot vitamine C kost, het staat er namelijk gewoon op.

Zo niet bij de apotheek, de huisarts en de tandarts, laat staan dat ik weet wat een nieuwe heup en het plaatsen daarvan kost. Van de hoogte van de eigen bijdragen 1,50 euro word ik ook niet veel wijzer, want die is voor alle geneesmiddelen, duur of goedkoop, gelijk. Daar vallen dus ook geen prijsverschillen uit af te leiden.

Ik kán dus niet kostenbewust worden en prijsbewust kiezen, want ik ken de prijs niet. Ik moet dus aannemen dat alles allemaal erg duur is, en dat het goed voor mijn kostenbewustzijn is om een eigen bijdrage te betalen. Het is een retorische vraag of hiermee de eigen verantwoordelijkheid wordt bevorderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden