Reportage

Burger G. Wilders zegt nee tegen azc

Het bestuur van Zeewolde was er al uit: een centrum voor asielzoekers moet kunnen, zeker nu. Toen kwam Geert Wilders langs.

Joost de Vries
PVV-leider Geert Wilders spreekt na de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde met de pers. Beeld Freek Van Den Bergh
PVV-leider Geert Wilders spreekt na de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde met de pers.Beeld Freek Van Den Bergh

Het college van Zeewolde was er eigenlijk al uit: het nieuwe asielzoekerscentrum met 900 plekken moest er komen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken had gevraagd om 'stoere burgemeesters en wethouders'. De bestuurders lieten zien dat hij het over hen had, dat zij de ernst van de groeiende migrantenstroom inzien en bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze hadden gerekend buiten PVV-leider Geert Wilders.

Want, zoals gebruikelijk in Zeewolde, ging aan een definitief besluit een raadsvergadering vooraf, met daarin de mogelijkheid voor bezorgde burgers om hun zegje te doen. Burger G. Wilders meldde zich. De gemeente gaat ruimhartig met het inspreekrecht om, de PVV-leider was welkom.

Donderdagavond richtte Wilders met zijn actie de ogen van Nederland op de kleine gemeente in Flevoland. Hij had het haarscherp aangevoeld: zoom in op mensen en je punt komt over. 'Zeewolde staat symbool voor de massale toestroom van asielzoekers in Nederland', zei hij vooraf, zelf de gemeente tot symbool bombarderend.

'Asielzoekerscentrum komt er'

Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde concludeerde donderdagavond tegen middernacht dat het asielzoekerscentrum er komt. Een meerderheid van de raad schaarde zich achter het plan van het college van B&W. Over de omvang van het azc is nog discussie. Het COA heeft verzocht om een centrum voor 900 mensen met de mogelijkheid om uit te breiden naar 1.500 bewoners. Het college wil maximaal 900 mensen huisvesten. Een substantiële minderheid van de raad vindt dat te veel en zou liever een centrum met 600 plekken zien. De raad kon donderdag het college advies geven. Aanstaande dinsdag nemen burgemeester en wethouders het definitieve besluit.

Polenhotel

De casus is even eenvoudig als complex. Zeewolde, een gemeente met 22 duizend inwoners, duldt sinds een aantal jaar een Polenhotel met 600 Oost-Europese gastarbeiders naast zich in een weiland aangrenzend aan de stad. Op diezelfde locatie moet het azc komen met nog eens 900 vreemdelingen. De zorgen onder de Zeewoldenaren zijn groot.

Veel inwoners zijn donderdagavond naar het gemeentehuis gekomen om hun onvrede te delen. Al die mannen bij elkaar op dat terrein in de polder, verschillende culturen naast elkaar, dat kan niet goed gaan. De Polen zeggen het ook: dat wordt ruzie. De Zeewoldenaren zien het al voor zich: drommen asielzoekers die straks te voet over de polderweg naar Zeewolde komen omdat bij het azc geen winkels zijn. Kunnen de vrouwen straks nog wel veilig over straat? Op lokale facebookpagina's lopen de gemoederen hoog op.

Op die gevoelens haakt Wilders in. 'Toon moed', zegt hij staatssecretaris Dijkhoff na. Maar zijn oproep gaat juist over het weren van asielzoekers. 'Waarom luistert u niet naar úw inwoners?', zegt hij tegen de raadsleden. 'Zeg: azc nee. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven en Nederland moet Nederland blijven.' Want zo denkt een meerderheid van de Zeewoldenaren erover, blijkt uit een peiling.

Rillingen

De inwoners zijn heus begaan met het lot van vluchtelingen. Vraag het ze en ze vertellen over de pijn die ook zij voelden toen ze de foto zagen van dat Syrische jongetje op het Turkse strand. En de rillingen die ze kregen bij de beelden van migranten op elkaar gepropt in treinen en vrachtwagens in Oostenrijk en Hongarije.

'Het deed haast denken aan de Tweede Wereldoorlog', zegt Caroline Meijer (54), sinds vijftien jaar in Zeewolde. Maar hoe het azc door het college is opgedrongen, dat vindt ze niet eerlijk. De gemeente was al maanden in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), vertelt ze. Toch deden de politici alsof ze door het verzoek van het COA waren overvallen. 'De inwoners wisten van niks.' Liefst zou ze zien dat vluchtelingen 'in de regio' worden opgevangen.

Niet iedereen denkt er zo over. 'We hebben hier ruimte zat', zegt Karin Broeders. 'Ik ben 28 jaar geleden gevlucht uit de stad naar de veiligere omgeving van Zeewolde. Die veiligheid moeten wij ook Syriërs bieden.' Ze schaamt zich voor haar stugge dorpsgenoten. 'Van mij zijn ze allemaal welkom.'

Er is nog een Haagse politicus afgereisd naar Flevoland 'om een tegengeluid te laten horen'. Terwijl ex-PvdA'er Tunahan Kuzu de gemeenteraad oproept tot tolerantie, is de aandacht van de voltallige pers gericht op Wilders, die voor de camera's zijn praatje nog eens herhaalt. Een besluit valt er vanavond niet. De raad geeft slechts advies. Volgende week dinsdag hakt het college de knoop door. 'Nee, er is nog niks besloten', zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter tegen de raad. 'Ik vind het toch belangrijk om dat te zeggen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden