Burgemeestersreferendum

De wet die de bevolking het recht geeft haar voorkeur uit te spreken voor een burgemeester, wordt zelfs door de voorstanders een 'gedrocht' genoemd....

De benoeming van burgemeesters en commissarissen van de koningin is volgens de Grondwet voorbehouden aan het kabinet. Gemeenteraden hebben weliswaar het recht een - geheime - voordracht te doen, maar het kabinet wijkt daar regelmatig van af. Het kan uit politieke of andere overwegingen iemand anders benoemen. De nieuwe wet, waarop de Eerste Kamer volgende week nog haar stempel moet zetten, tornt niet aan de Grondwet. De wet voorziet in een versterking van het voordrachtsrecht van gemeenteraad en Provinciale Staten. Aan de geheimhouding komt een eind. Bovendien mag de gemeenteraad een referendum uitschrijven om de bevolking haar voorkeur te laten uitspreken voor een kandidaat.

Uiteindelijk moet de gemeenteraad twee kandidaten voorstellen aan het kabinet, zodat niet getornd wordt aan diens grondwettelijke keuzevrijheid. Alleen bij onvoorziene omstandigheden is één voordracht mogelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden