Burgemeestersreferendum verdwijnt

Het demissionaire kabinet-Balkenende wil een einde maken aan de zogenoemde openbare aanbeveling van gemeenteraden bij het benoemen van een burgemeester....

Van onze verslaggever

Het kabinet ging vrijdag akkoord met het voorstel van VVD-minister Remkes van Binnenlandse Zaken om deze beide maatregelen van het laatste kabinet-Kok ongedaan te maken.

Sinds eind vorig jaar is een procedure van kracht waarbij de gemeenteraad een dubbele voordracht doet, en de namen van beide kandidaat-burgemeesters bekend maakt. Volgens Remkes schrikt dit systeem gegadigden af.

Kandidaten die buiten de boot vallen, kunnen problemen krijgen in hun bestaande werkkring. Ook vrezen zij bij een volgende sollicitatie weer mis te grijpen, omdat bekend is dat ze eerder op de tweede plaats zijn beland.

Het dit jaar in Vlaardingen en Best beproefde referendum voor een burgemeestersbenoeming komt eveneens te vervallen, als het aan het huidige kabinet ligt. Een referendum veronderstelt dat er 'iets te kiezen valt', aldus Remkes, maar het is en blijft de Kroon die beslist. De bevoegdheden van een burgemeester zijn te gering om met een eigen verkiezingsprogramma de boer op te gaan.

Het kabinet heeft wel ideeën op papier gezet over een rechtstreeks gekozen burgemeester. Daarmee kan een volgend kabinet zijn voordeel doen, aldus Balkenende. Er zijn twee soorten gekozen burgemeesters in de race: een die kandidaat-wethouders bij de gemeenteraad voordraagt; en een die op eigen houtje wethouders kan benoemen en ontslaan, en die wellicht ook de gemeenteraad kan ontbinden. In dit tweede geval moet eerst de Grondwet worden gewijzigd .

De ministerraad stemde op voorstel van minister Remkes en zijn collega Donner van Justitie ook in met een nieuwe bevoegdheid voor gemeenteraden: de plaatsing van camera's in openbare ruimtes, zoals winkelcentra en parken. Veel gemeenten maken al gebruik van cameratoezicht, maar nu mag het ook officieel.

Krachtens het wetsvoorstel mogen gemeenteraden camera's plaatsen om de veiligheid en de openbare orde te handhaven. Dan moet er wel sprake zijn van een gebied waar zich met enige regelmaat wanordelijkheden voordoen.

Voor iedereen moet duidelijk zijn dat er cameratoezicht is. Opnames mogen maximaal zeven dagen worden bewaard. Alleen als de beelden nodig zijn bij de opsporing van strafbare feiten, kan die termijn verlengd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden