Burgemeesters: zes locaties opvang te weinig voor illegalen

Opvang van illegalen in de vijf grote steden en Ter Apel is te weinig. Dat zeggen verschillende burgemeesters vandaag in de Tweede Kamer. Ook stellen ze dat een periode van 'een aantal weken' niet genoeg is om uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen van de noodzaak van vertrek. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is tegen een deal zolang het kabinet blijft dreigen met een boete voor gemeenten die hun opvang openhouden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Beeld anp

'Is het verstandig om de opvang vast te prikken op zes plaatsen?', vroeg burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zich hardop af bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Zijn stad moet een van de zes opvanglocaties gaan huisvesten. Hij pleit voor gespreide opvang in zijn stad: niet één grote locatie, maar 'kleinschalig en op verschillende plekken in de stad'.

Volgens het kabinetsplan krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers in de nieuwe opvanglocaties 'een beperkt aantal weken' de tijd om te wennen aan het idee van terugkeer alvorens ze daadwerkelijk aan vertrek gaan werken in de 'vrijheidsbeperkende locatie' in Ter Apel. Burgemeester Aboutaleb meent dat die periode eerder 'drie tot zes maanden' moet zijn. 'Twee tot drie weken is een illusie', zei hij.

Hij waarschuwt het kabinet dat Rotterdam altijd mensen zal blijven opvangen, ook al willen ze niet vertrekken. 'In Rotterdam slaapt niemand op straat. Dat is de bodem van de beschaving.'

'Kabinet frustreert lokaal beleid'
Ook burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, de gemeente waaronder Ter Apel valt, maakt zich zorgen over het beperkte aantal opvanglocaties. Ze telt momenteel 23 gemeenten met bed-bad-broodvoorzieningen. 'De overgang van 23 naar zes plekken is erg groot.'

Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem ging nog verder en stelde dat het kabinetsbeleid 'een effectief uitzetbeleid frustreert'. Arnhem is een van de gemeenten die momenteel opvang bieden en daar volgens het kabinet mee moeten stoppen. Daar gaat de stad niet mee akkoord, zei de burgemeester. 'Wij kunnen niet accepteren dat mensen die er zijn worden weggedacht.' Volgens Kaiser lukt het Arnhem om met maatwerk een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen om te vertrekken.

Hij kreeg bijval van zijn collega uit Leiden, burgemeester Henri Lenferink. 'Alleen maar denken dat ze er niet zijn, dat werkt niet.' De Rijksopvang op zes locaties zal door de meeste illegalen worden gemeden, voorspelde hij. 'Mensen zien die plekken als onderdeel van een direct uitzetsysteem.' Hij pleit ervoor om de bestaande opvanglocaties in verschillende gemeenten te behouden.

Burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde (Ter Apel). Beeld anp

Kritiek op boete bij openhouden opvang
Tot slot werd de kritiek samengevat door Jos Wienen, die namens alle gemeenten sprak als lid van de VNG. 'Het gaat om te weinig gemeenten, je moet aansluiten bij bestaande contacten.' Grote opvanglocaties werken niet, stelde hij. Alleen in kleine opvang is maatwerk mogelijk. Ook kost dat tijd, zei hij. 'Je kunt niet van tevoren zeggen hoe lang dat precies duurt.'

Hij is zeer kritisch over het voornemen van het kabinet om gemeenten te korten op hun integratiebudget als zij hun opvang niet sluiten. Gemeenten moeten mensen die op straat zwerven kunnen blijven opvangen, stelde hij. Het slaat volgens hem nergens op om te dreigen met een greep uit de integratiekas. 'Dat is budget voor een heel andere groep, namelijk voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Gemeenten krijgen juist te weinig geld voor inburgering.'

De VNG zal niet akkoord gaan met de kabinetsplannen als de boete onderdeel blijft van het beleid, waarschuwde hij.

Debat met Dijkhoff en Asscher
De Tweede Kamer debatteert morgen met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher over het coalitieplan. Mogelijk neemt premier Rutte ook deel aan het debat. Buiten de coalitie van VVD en PvdA zijn vrijwel alle partijen ongelukkig met het plan rondom de opvang van illegalen.

Linkse oppositiepartijen menen dat de gecentreerde opvang de problematiek rond illegaliteit niet zal oplossen. De PVV is juist van mening dat het kabinet te vriendelijk is richting uitgeprocedeerde asielzoekers. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn onderling nog verdeeld over de vraag wat 'een beperkt aantal weken opvang' precies inhoudt.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker in de 'Vluchtgarage' in Amsterdam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden