NieuwsVluchtelingenkinderen

Burgemeesters willen gevluchte kinderen uit kampen halen, kabinet weigert

Meer dan dertig Nederlandse gemeenten staan open voor kwetsbare vluchtelingenkinderen uit overvolle Griekse kampen. Het Nederlandse kabinet houdt echter zijn poot stijf en laat dit niet toe. Dit ondanks toenemende druk door een petitie van prominenten uit wetenschap, zorg en politiek.

Kinderen wachten om te worden geregistreerd in het vluchtelingenkamp Moria, in Griekenland. Beeld REUTERS

‘Laten we de kinderen zonder vader en moeder opvangen. Het is een kwestie van beschaving’, zegt de Groningse burgemeester Koen Schuiling (VVD), een van de gemeentes die zich heeft aangesloten bij ‘de coalitie van gewilligen’, gemeentes die vluchtelingenkinderen willen helpen.

Landen als België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hebben wel al enkele honderden alleenstaande vluchtelingenkinderen laten invliegen. Zelfs minder welvarende Europese landen als Litouwen en Kroatië nemen kinderen op.

De Griekse smeekbede om de meest kwetsbare alleenstaande kinderen te hervestigen in andere Europese landen dateert van zeven maanden geleden. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zitten op verschillende plaatsen in Griekenland 5.500 kinderen die niet door familie worden vergezeld. Ruim 2.000 van deze alleenstaande kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden in kampen op Lesbos en vier andere eilanden. De Europese Unie benaderde na de Griekse oproep individuele lidstaten, die allemaal weigerden.

Een hernieuwde oproep tot solidariteit met Griekenland leidde ditmaal wel tot medewerking van elf Europese landen, die elk enkele honderden kinderen opnemen. Landen mogen zelf kiezen aan welke criteria de vluchtelingenkinderen die ze toelaten moeten voldoen. Zo kiest Duitsland voor meisjes en kinderen met gezondheidsproblemen. In totaal zijn 1.600 kinderen in de leeftijd tot 15 jaar, met name meisjes, uitgekozen om te verhuizen naar andere landen, als er genoeg lidstaten bereid zijn met de hand over het hart te strijken.

Kinderen krijgen handgemaakte mondkapjes in vluchtelingenkamp Moria.Beeld AFP

Mensenhandel

Vluchtelingenkinderen zonder familie lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandel, uitbuiting door criminele netwerken of gedwongen prostitutie. Het coronavirus vormt nu een extra bedreiging. In de opvangkampen zijn water en zeep schaars en afstand houden is onmogelijk. Het kamp in Moria op het eiland Lesbos heeft een capaciteit van 3.000 mensen, maar er wonen nu meer dan 18 duizend migranten en vluchtelingen. 

Volgens hulporganisaties zijn in twee vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland 28 mensen positief getest op het coronavirus. In het plaatsje Kranididi is een uitbraak in een hostel waar 497 vooral uit Afrika afkomstige een-oudergezinnen en alleenstaande minderjarige migranten verblijven. Vluchtelingenorganisaties zijn ook bezorgd over besmetting van jonge migranten in Griekse gevangenissen. 

De spanningen tussen de migranten in de kampen en de plaatselijke bevolking zijn de laatste tijd toegenomen. Zeker sinds de Turkse regering in februari ophield vluchtelingen en migranten bij de grens tegen te houden, maar de Europese Unie niet bijsprong om vluchtelingen die in Griekenland stranden over Europa te verdelen. Woensdag raakten twee migranten lichtgewond toen onbekenden om nog onduidelijke redenen op het kamp Moria schoten.

Turkije heeft meer dan drie miljoen vluchtelingen en migranten binnen de grenzen, vooral uit Syrië en andere oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. Wie door weet te reizen komt terecht in overbevolkte kampen op vijf eilanden, of in ‘migrantenhostels’ op het vasteland. In Griekenland wachten 120 duizend vluchtelingen hun asielaanvraag af. Vluchtelingenorganisaties noemen een extra aantal van 40 duizend migranten waarvan onduidelijk is of ze asiel hebben aangevraagd voordat Griekenland in verband met de coronacrisis nieuwe asielaanvragen tot half april opschortte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden