nieuws

Burgemeesters positief over ‘coronapolsband’ voor toegang tot horeca, bioscoop en theater

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn positief over het gebruik van ‘coronapolsbandjes’ in de binnensteden. Daarmee hoeven bezoekers maar één keer op een avond naar hun telefoon te grijpen voor een QR-code, in plaats van bij elke voorziening of horecagelegenheid.

Nick de Jager
Bezoekers van Club Nyx in Amsterdam laten hun QR-code scannen.  Beeld Joris van Gennip
Bezoekers van Club Nyx in Amsterdam laten hun QR-code scannen.Beeld Joris van Gennip

Als gemeenten dit systeem daadwerkelijk invoeren, zullen zij bezoekers van bijvoorbeeld horecagelegenheden, theaters, bioscopen en voetbalclubs op centrale punten controleren op een negatief coronabewijs. Wie ‘groen’ scant, krijgt een polsband die toegang kan geven tot alle uitgaansgelegenheden in het dorp of de stad. Daarmee moeten de lange rijen voor cafés van afgelopen weekend voortaan voorkomen worden.

Minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) verstuurt woensdag een brief naar gemeenten over hoe zij dit systeem het beste kunnen implementeren.

‘Doe het ook’

Afgelopen weekend gebruikten de Brabantse buursteden Breda en Oosterhout de coronapolsband al. De ervaringen ermee waren buitengewoon positief, zeggen beide burgemeesters. ‘Het loopt gewoon heel erg goed’, oordeelt Mark Buijs (Oosterhout). Depla (Breda): ‘Er werd in het begin van de middag nog redelijk gescholden op het systeem, maar later op de avond was er geen enkele aversie meer. Ik zou andere gemeenten adviseren: doe het ook.’

Ook de Koninklijke Horeca Nederland is voorstander van de bandjes. ‘Ondernemers worstelen met het controleren van de QR-codes’, reageert een woordvoerder. ‘Alles dat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is winst ten opzichte van het huidige systeem.’

De coronapolsband heeft als voornaamste voordeel dat mensen maar één keer op een avond naar hun telefoon hoeven te grijpen, hoe veel uitgaansgelegenheden zij ook bezoeken. Zo kun je ouderwets caféhoppen zonder overal in lange rijen te hoeven staan, of na bezoek aan het theater of de voetbalclub makkelijker de kroeg induiken. Zo worden de bandjes komend weekend ingezet rond de wedstrijd van NAC Breda.

Fraude

De bandjes zijn in Breda en Oosterhout maar één dag geldig, en hebben iedere dag een andere kleur. Ook worden de bandjes bij het publiek omgedaan door medewerkers van de gemeente. Zo moet fraude worden tegengegaan.

Ministers Grapperhaus (Veiligheid) en De Jonge (Volksgezondheid) zeiden de afgelopen dagen al ‘benieuwd’ te zijn naar de ervaringen in Breda en Oosterhout. Het eerste uitgaansweekend met de digitale ‘coronapas’ verliep dit weekend over het algemeen goed, maar de moeizaam te reguleren drukte bij de ingang was voor veel horecaondernemers een doorn in het oog. De lange rijen voor toegang werden deels veroorzaakt door een technische storing in de CoronaCheck-app.

De brief van Grapperhaus betreft een advies dat gemeenten kunnen overnemen. Uiteindelijk gaan restaurants en cafés zelf over hoe zij bezoekers controleren op een negatief coronabewijs, benadrukt Depla. Juist daarom is het belangrijk dat gemeenten niet op eigen houtje met de bandjes aan de slag gaan, maar in overleg met de lokale ondernemingen, stelt hij. Volgens de KHN is er in Oosterhout en Breda een ‘nauwe samenwerking’ tussen de horeca en de gemeente.

Zowel Breda als Oosterhout zegt afgelopen weekend ‘geen onvertogen woord’ gehoord te hebben over de invoering van de banden. Een minpunt kan zijn dat de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden fysiek zichtbaar wordt in de binnenstad. Maar volgens de burgemeesters was dat afgelopen weekend geen punt van ontsteltenis. Depla wijst erop dat ook polsbandlozen vrij kunnen rondlopen in de binnenstad en ook welkom zijn op de terrassen. Buijs: ‘Volgens mij zit de samenleving niet zo in elkaar dat we mensen hierom gaan shamen. We kunnen niet alles stil zetten omdat een paar mensen voelen dat ze dan meer opvallen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden