Nieuws

Burgemeesters: kabinet moet coronabeleid fundamenteel herzien

Ruim dertig burgemeesters, onder wie die van alle grote steden, uiten stevige kritiek op het coronabeleid van het kabinet en op het parlement.

Noël van Bemmel
De brief komt op een moment dat de onvrede in de samenleving over het coronabeleid een kookpunt lijkt te naderen. Afgelopen weekend gingen veel horecabedrijven bij wijze van protest een dag open, vandaag organiseerden theaters en musea portestacties. Beeld ANP
De brief komt op een moment dat de onvrede in de samenleving over het coronabeleid een kookpunt lijkt te naderen. Afgelopen weekend gingen veel horecabedrijven bij wijze van protest een dag open, vandaag organiseerden theaters en musea portestacties.Beeld ANP

Snel wisselende ad-hocmaatregelen ondergraven volgens de burgemeesters het vertrouwen in het openbaar bestuur en maken burgers moedeloos. Zij signaleren dat de overheid vaker kiest voor repressie waardoor de overheid meer en meer tegenover haar eigen burgers is komen te staan. Ook zij die aanvankelijk van goede wil waren om de coronaregels na te leven.

‘Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af om maatregelen – waar nodig - nog wel dwingend op te kunnen leggen en ontstaat er een vertrouwensprobleem’, schrijven de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) in een opiniestuk in de Volkskrant.

De burgemeesters dringen aan op fundamentele herzieningen van het coronabeleid en stellen drie stappen voor: met voorrang ontwikkelen van een langetermijnperspectief, regels bedenken die voorspelbaar, logisch en redelijk zijn en stoppen met ongelijke en selectieve handhaving. De oproep wordt onder meer gesteund door alle burgemeesters die betrokken zijn bij de uitvoering van het coronabeleid in het Veiligheidsberaad.

Kookpunt

De brief komt op een moment dat de onvrede in de samenleving over het coronabeleid een kookpunt lijkt te naderen. Afgelopen weekend gingen veel horecabedrijven bij wijze van protest een dag open, vandaag organiseerden theaters en musea portestacties. Zij maken vooral bezwaar tegen de in hun ogen willekeurige en oneerlijke regels van het kabinet. Burgemeesters toonden vandaag begrip voor de onvrede, handhavers deelden hooguit plichtmatig waarschuwingen uit.

De burgemeesters verwijten het kabinet dat die de crisisbestrijding naar zich toe heeft getrokken. ‘Langzaam maar zeker verdween de eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid uit beeld tijdens de persconferenties en de debatten in de Tweede Kamer’, schrijven zij. Ook de rol van maatschappelijke partners werd volgens hen kleiner. Daardoor verschoof de aandacht van zelfregulering naar handhaving als centraal element van het coronabeleid. Wat ook niet hielp: parlementariërs die zelf de noodwetgeving overtreden en oproepen tot verzet.

‘In het crisisbeleid van de afgelopen jaren verdrong de acute bestrijding van het virus alle andere problemen en belangen in de samenleving. Dat is voor een korte periode aanvaardbaar maar na twee jaar niet meer.’ De gezondheidszorg moet volgens de burgemeesters zo worden ingericht dat het vrije samenleven zo min mogelijk wordt gehinderd door het virus. Nederland is een open samenleving, stellen zij, waarin onderwijs altijd en voor iedereen toegankelijk dient te zijn en publieke voorzieningen en ontmoetingsplaatsen – zoals cultuur, horeca, buurthuizen – altijd open zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden