Burgemeesters in actie voor wietteelt

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

EINDHOVEN - De burgemeesters van 25 gemeenten willen met een gezamenlijk manifest de druk op het kabinet opvoeren om toch experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan. De actie staat onder aanvoering van burgemeester Van Gijzel van Eindhoven, wethouder Everhardt van Utrecht en burgemeester Depla van Heerlen.

Daarmee reageren de lokale bestuurders op de afwijzing van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die donderdag aan de Tweede Kamer schreef dat regulering van de hennepteelt 'wettelijk niet kan en ook geen problemen oplost'. De 25 gemeenten hadden bij Opstelten plannen en voornemens ingediend om naast de verkoop van wiet ook de hennepteelt 'aan de achterdeur van coffeeshops' te gedogen.

Volgens Van Gijzel moeten de gemeenten de moed niet opgeven, maar gezamenlijk optrekken om de minister op andere gedachten te brengen. Op initiatief van Eindhoven, Utrecht en Heerlen zal binnenkort 'een bestuurlijke bijeenkomst' worden georganiseerd, waarvoor de burgemeesters (en de wethouders van Volksgezondheid) van alle gemeenten worden uitgenodigd die plannen hebben voor gereguleerde wietteelt. Die bijeenkomst moet uitmonden in een 'breed gedragen manifest' dat wordt aangeboden aan het kabinet.

Prominente politici als Frits Bolkestein (VVD), Job Cohen (PvdA) en Ab Klink (CDA) hebben eveneens hun medewerking en steun toegezegd, aldus de Eindhovense burgemeester. 'Ook vanuit de (juridische) wetenschap, de branche en op internationaal niveau zullen gezaghebbende vertegenwoordigers het manifest ondersteunen', voegde hij eraan toe.

Tot de gemeenten die plannen hebben ingediend voor gereguleerde hennepteelt behoren onder meer Breda, Doetinchem, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Weert en Zwolle.

Volgens Van Gijzel zijn de lokale bestuurders zeer bezorgd over 'de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet, de veiligheidsaspecten - vooral brand als gevolg van illegale stroomvoorzieningen - en de enorme politie-inzet die nodig is voor de bestrijding van de criminaliteit'. Ook maken ze zich grote zorgen over 'de snelle opbouw van het criminele circuit als gevolg van de grote financiële winsten die ermee gepaard gaan'.

Opstelten zegt in zijn brief met de burgemeesters van alle gemeenten persoonlijk gesproken te hebben. Maar hij bleef bij zijn standpunt dat regulering geen oplossing biedt. Volgens hem wordt 80 procent van de in Nederland geteelde hennep geëxporteerd. Dat betekent dat regulering slechts een fractie van de criminele productie wegneemt.

Ook herhaalde hij dat regulering in strijd is met internationale verdragen. Dat Uruguay en enkele staten in de VS wel overgaan tot legalisering van de hennepteelt, vindt hij geen argument om dan ook maar de VN-verdragen 'opzettelijk te schenden'.

D66-kamerlid Magda Berndsen vindt dat Opstelten 'een heilloze weg is ingeslagen als het gaat om het drugsbeleid'. Zij heeft eerder aangekondigd met een wetsvoorstel te komen voor gedoogde wietteelt. 'De minister interpreteert de internationale wetgeving zoals het hem uitkomt. Het is klip en klaar dat de internationale verdragen ruimte bieden voor de regulering van wietteelt', aldus Berndsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden