NieuwsFemke Halsema

Burgemeesters en gemeenten: Kamerleden zijn onbehoorlijk tegen Halsema

Burgemeesters en gemeenten zijn ontstemd over de wijze waarop de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorige week onder vuur is genomen door Kamerleden.

Femke Halsema lacht breed uit nadat zij de ambtsketen heeft omgehangen gekregen.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Femke Halsema lacht breed uit nadat zij de ambtsketen heeft omgehangen gekregen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ze vinden het ‘onbehoorlijk’ dat Halsema, zonder zich te kunnen verdedigen, de maat is genomen door Kamerleden die in felle bewoordingen kritiek uitten op haar beleid tijdens de antiracismebetoging van Tweede Pinksterdag.

In een gezamenlijk opinieartikel in de Volkskrant nemen het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) het op voor Halsema. De wijze waarop parlementariërs zich over haar uitlieten ‘past niet in ons democratisch bestel’, schrijven ze.

In het door NGB-voorzitter Liesbeth Spies, VNG-voorzitter Jan van Zanen en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad ondertekende artikel staat dat het ‘van weinig respect getuigt’ hoe de burgemeester in de Tweede Kamer is besproken. ‘Zonder kennis van feiten en zonder dat zij zich kan verdedigen.’ Halsema lag en ligt onder vuur omdat ze niet ingreep toen het vorige week maandag zo druk werd op de Dam met betogers dat de anderhalvemeterregel niet kon worden nageleefd.

Geërgerd over motie

De ondertekenaars maken er geen geheim van geërgerd te zijn over het feit dat in de Tweede Kamer een motie is ingediend die het kabinet oproept om te overleggen met de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (waarvan Halsema voorzitter is) om herhaling van de gebeurtenissen van vorige week maandag te voorkomen. Ook zou moeten worden bezien of de veiligheidsregio misschien een andere voorzitter moet krijgen.

Daarmee hebben parlementariërs, niet alleen tijdens Kamerdebatten maar ook daarbuiten in de media, de kwestie ‘gepolitiseerd, voordat het debat hierover in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden’. Dat interpellatiedebat is woensdagmiddag waarbij de VVD, in elk geval gesteund door Forum voor Democratie, een motie van wantrouwen indient.

Het Veiligheidsberaad en de VNG en NGB laten zich niet inhoudelijk uit over het beleid van Halsema, maar kijken terug op wat er vorige week in de Tweede Kamer over haar is gezegd. Zowel tijdens het Vragenuurtje als tijdens een debat over het appverkeer tussen Halsema en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) werd Halsema zwaar bekritiseerd.

‘Ontsla dat mens’, drong PVV-leider Geert Wilders bij Grapperhaus aan. Diens uitleg dat het de minister niet past een finaal oordeel te geven, maar dat zoiets aan de gemeenteraad van Amsterdam is, ontmoette in de Kamer ook weer kritiek.

Op het matje

SGP-leider Kees van der Staay noemde dat ‘juridisch te makkelijk’. Volgens hem heeft het kabinet wel een verantwoordelijkheid ‘juist omdat het crisisbeleid met betrekking tot corona wordt geraakt’. Hij dringt erop aan dat het kabinet Halsema alsnog op het matje roept.

Burgemeesters en gemeenten vinden die Haagse bemoeienis veel te ver gaan, schrijven ze vandaag in deze krant. ‘Juist in tijden van crisis moeten we als één overheid zij aan zij staan om het coronavirus te bestrijden.’ En: ‘De bevolking van Nederland mag van de overheid verwachten dat wij onze rol en taken in de bestrijding van het coronavirus verantwoordelijk uitvoeren, naar eer en geweten.’

VNG-voorzitter Jan van Zanen (VVD), nu nog burgemeester van Utrecht, binnenkort van Den Haag, nam het eerder al publiekelijk op voor Halsema. Zo ook een andere VVD-prominent, de waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes.

Aan de vooravond van het raadsdebat heeft Halsema aangekondigd een extern onderzoek te laten instellen naar het optreden van de politie en de gemeente tijdens de demonstratie op de Dam. Uit dinsdag in Het Parool gepubliceerd opinieonderzoek van I & O Research blijkt dat 39 procent van de ondervraagden vindt dat Halsema moet opstappen, 45 procent vindt van niet en 16 procent weet het nog niet. Ondervraagde Amsterdammers zijn milder: van 70 procent van de respondenten mag ze blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden