Burgemeesters en COA werken aan pilot kleine asielopvang

De burgemeesters van Heusden en Boxtel gaan in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een pilot uitwerken voor kleinschalige opvang van asielzoekers. Dit zeggen Jan Hamming (Heusden, PvdA) en Mark Buijs (Boxtel, VVD) donderdag na een 'indringend gesprek' met het COA. De burgemeesters hopen volgende week staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel te overtuigen.

Grootste opvangcentrum voor vluchtelingen op Heumensoord in het bos. Beeld Marcel van den Bergh / Volkskrant

De twee Brabanders voeren het verzet aan tegen de grootschalige asielopvang waar de staatssecretaris tot nu toe aan vasthoudt. Ze spreken namens hun eigen gemeenten, maar voelen zich gesteund door collega's met dezelfde wens om vluchtelingen in kleinere groepen op te vangen. Buijs: 'Bij veel burgemeesters en bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) bestaan warme gevoelens voor onze plannen.'

Sinds november hanteert Dijkhoff een ondergrens van 300 asielzoekers per opvanglocatie. In het akkoord dat hij toen sloot met de VNG en met provincie-belangengroep IPO is de grootte van een opvanglocatie omschreven als 'circa 300 tot ruim 1500 personen'. Begin deze maand verdedigde hij de ondergrens van 300 als 'haalbaar en goed te organiseren'.

Woensdag ging het COA overstag en liet weten bereid te zijn over kleinere aantallen te praten. 'Op dit moment hebben we ieder opvangplek hard nodig. We kunnen ons niet veroorloven om zonder gedegen argumentatie voorstellen voor opvang af te wijzen', zei directeur Gerard Bakker. Donderdag wilde een woordvoerder enkel melden dat 'het een constructief gesprek was en er meerdere gesprekken zullen volgen'.

Eerder lieten de twee Brabantse burgemeesters weten dat zij willen experimenteren met de opvang van vluchtelingen. Ze willen kleine locaties, voor vijftig tot honderd asielzoekers. Lees hier meer.

Voordelen

De ondergrens van 300 blijft te hoog, zeggen Hamming en Buijs. Zij willen drie keer vijftig migranten opvangen in Boxtel (ruim 30 duizend inwoners) en vier keer honderd asielzoekers in Heusden (43.000 inwoners). Kleine opvang heeft volgens hen grote voordelen. Ze verwachten meer draagvlak onder omwonenden en betere leefomstandigheden voor asielzoekers. 'Bij kleinschalige opvang krijgen de vluchtelingen een gezicht en gaat de gemeenschap er omheen staan', schreven zij maandag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Gemeenten moeten volle verantwoordelijkheid krijgen voor de nieuwkomers, vinden ze. Als migranten eenmaal een vergunning krijgen, zouden ze vanuit de kleine opvang in diezelfde gemeente moeten kunnen doorstromen naar een andere vorm van huisvesting.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Beeld anp

Twistpunt

Juist die statushouders zijn een twistpunt in de onderhandeling met het COA en staatssecretaris Dijkhoff. 15.700 vluchtelingen met een verblijfsvergunning houden bedden bezet in de opvang, een derde van de ruim 46.000 mensen in de azc's en noodopvang. Gemeenten zouden volgens de staatssecretaris prioriteit moeten maken van het oplossen van die 'prop in de keten'.

Hamming en Buijs voelen zich niet aangesproken. 'We vangen al veel statushouders op', zegt Buijs. Boxtel kondigde begin deze maand aan om versneld extra woningen voor vluchtelingen te gaan bouwen. Heusden huisvestte vorig jaar al meer statushouders dan de taakstelling die ze kreeg van het Rijk.

Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht, onderschrijft donderdag in een interview met NRC-Handelsblad de verwachtingen van zijn Brabantse collega's. Hij nam 23 asielzoekers over uit de crisisopvang in Dordrecht en ving ze tijdelijk op in een leegstaande flat. 'In de grootschalige opvang hebben mensen geen privacy, ze slapen slecht, zitten elkaar in de weg en hebben niets te doen. In Zwijndrecht konden ze tot rust komen omdat ze in een soort gezinssituatie zaten. En de buurt voelde zich op geen enkele manier bedreigd.' Hij zag geen enkel nadeel van kleinschalige opvang. 'Ik hoop dat andere gemeenten het overnemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden